nieuws

Jan uit Rijssen werkte met chroom-6: 'Wat heb ik aan geld? Ik was veel liever gezond'

Jan uit Rijssen werd jaren blootgesteld aan chroom-6
Jan uit Rijssen werd jaren blootgesteld aan chroom-6 © RTV Oost
Nog voordat er bij Defensie met chroom-6 werd gewerkt, was al bekend dat het schade kon aanrichten. Toch werd legermaterieel zonder bescherming onderhouden, ook in Vriezenveen. “Ze wisten het gewoon. Maar de mensen die het wisten, hebben gewoon de andere kant op gekeken”, briest Jan, een oud-medewerker uit Rijssen.
De oud-monteur loopt in de pauze van de bijeenkomst over chroom-6 gebogen achter zijn rollator door de zaal van het Theaterhotel in Almelo. “Als ik tegen de muur sta, kun je goed zien hoe krom ik ben geworden. Dat heeft alles met mijn immuunziekte te maken en de daaruit voortkomende reumatische klachten.”

Dwalende stofwolken

De Rijssenaar was in 1984 als één van de eersten werkzaam op de zogenoemde POMS-locatie in Vriezenveen, een plek waar legermaterieel tientallen jaren werd onderhouden. “We moesten met blote handen verven en schuren. De stofwolken dwaalden door de werkplaats. Als we een mondkapje wilden, moesten we die zelf meenemen”, herinnert Jan zich.
Voorheen werd wel erkend dat een immuunziekte het gevolg is van blootstelling aan de schadelijke stof chroom-6. Maar daar is later op teruggekomen. “Vandaag heb ik officieel te horen gekregen dat een immuunziekte niet meer wordt erkend.”

Volledig afgekeurd

Jan kampte in 1992 met de eerste fysieke ongemakken zoals vermoeidheid en reumatische klachten. “Ik was moe en kon bijna niet meer lopen. In 2000 ben ik volledig afgekeurd.”
De Rijssenaar zou de leidinggevenden die destijds op de hoogte van de effecten waren nog graag eens willen spreken. “Het werk moest toen koste wat het kost gedaan worden. Op een gegeven moment gaven ze toe dat het gevaarlijk was, maar dat we het niet moesten overdrijven. Er was nog niemand aan chroom-6 overleden”, vertelt hij met stemverheffing.

Krom achter rollator

“Natuurlijk neem ik het ze kwalijk. Zij hebben mijn leven getekend. Door hen loop ik nu krom achter een rollator”, legt Jan uit terwijl hij steeds bozer wordt. “Ik heb gebruik gemaakt van een coulanceregeling, maar wat heb ik aan het geld? Ik was veel liever gezond geweest.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.