Inwoner uit Hasselt krijgt dreigbrief van 'IS': "Wat doet de overheid om hem te beschermen?"

Stel, je wordt bedreigd door IS. Wat doet de rijksoverheid om jou te beschermen? Dat wil Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP, weten. Aanleiding is het dreigement aan het adres van een inwoner uit Hasselt.

De man van Syrische afkomst, die sinds 1999 in Nederland woont, ontving deze week een dreigbrief. De brief is in het Arabisch geschreven en ondertekend door iemand van 'Islamitische Staat Nederland'.

Volgens het Reformatorisch Dagblad staat in de brief "dat de gezegende zwaarden van de moslims dorstig zijn naar jouw bloed". Waarom ontvangt hij de dreigbrief? De man weet het niet. Hij is erg aangeslagen door de doodsbedreiging en wil het incident het liefst vergeten. 


Vrijheid van meningsuiting 

Reden voor de SGP en ChristenUnie om Kamervragen te stellen. Want hoe voorkomt de overheid dat burgers door dreigementen hun mening niet meer durven geven? 

"Ik schrok niet alleen van het bericht, maar ook van het effect van het bericht", zegt Van der Staaij. "Het raakt zijn hele gezin en je merkt dat het slachtoffer uit angst niks durft te zeggen. Dat is precies wat ze willen en dat zit mij dwars". 

De politicus wil dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar het incident en dat de overheid in kaart brengt hoe vaak dit gebeurt. "De overheid moet dit soort zaken prioriteit geven". Van der Staaij wil dat mensen die bedreigd worden, geholpen worden door de overheid. De vrijheid van meningsuiting mag hierdoor niet onder druk komen te staan, vindt hij.

Meer over dit onderwerp:
SGP ChristenUnie IS Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: