nieuws

Een zonnepark op het dak? Een mooi uitgangspunt, maar vaak onhaalbaar

De provincie heeft het mooi bedacht. Iedereen die in Overijssel een zonnepark wil bouwen, moet eerst de 'zonneladder' doorlopen. Het doel is dat zoveel mogelijk zonneparken op daken worden gebouwd, alleen blijken die in de praktijk vaak helemaal niet sterk genoeg.
Hans Schiphorst is voorzitter van de kersverse Energie Coöperatie Oldemarkt (ECO). Namens de inwoners van het dorp probeert hij een zonnepark te bouwen. En ook Schiphorst pakte de 'zonneladder' van de provincie erbij.
"Maar de werkelijkheid blijkt heel weerbarstig", vertelt Schiphorst. "We hebben heel goed gezocht naar geschikte daken en kwamen uit bij het pand van de voormalige Drukkerij Oldemarkt."

Niet sterk genoeg

In april leek alles rond. "We wisten hoeveel panelen we wilden plaatsen, er was een installateur geselecteerd en een contract met de afnemer van energie stond in de steigers. Totdat uiteindelijk uit de definitieve constructieberekeningen bleek dat het betreffende dak toch niet sterk genoeg bleek te zijn."
De leden van de energiecoöperatie gaven de moed niet op en deden een ultieme poging een ander geschikt dak te vinden. "Maar die werd niet gevonden. We waren terug bij af."
Zonneladder provincie
De Overijsselse zonneladder geeft de voorkeursvolgorde aan voor het opwekken van zonne-energie.
• Trede 1: in bestaand bebouwd gebied op daken, dan wel in bestaand bebouwd gebied op bedrijventerreinen en braakliggende gronden, dan wel in de Groene Omgeving op bestaande bouwvlakken
• Trede 2: aanvullend in de Groene Omgeving, niet zijnde natuur

Lege kavel

Na de mislukte zoektocht naar een geschikt dak, zocht de coöperatie contact met de gemeente Steenwijkerland. Samen vonden ze een lege kavel op bedrijvenpark de Boterberg in Oldemarkt. De gemeente was blij met de invulling van de lege kavel en de coöperatie kon verder met de plannen. In het dorp bleek draagvlak en nu kan het zonnepark er waarschijnlijk toch komen.
(artikel gaat verder onder foto)
Kavel op het bedrijventerrein de Boterberg waar het zonnepark in Oldemarkt nu gebouwd wordt

Lichtere zonnepanelen

Wel verwacht Schiphorst dat ook andere initiatieven voor zonneparken in de provincie makkelijk zullen stranden door het gebrek aan geschikte daken. "Maar wellicht is de werkelijkheid over een paar jaar weer heel anders en worden veel lichtere zonnepanelen ontwikkeld die je makkelijker op daken kunt plaatsen. De techniek staat natuurlijk niet stil."
Leander Broere van Natuur en Milieu Overijssel (NMO) ziet ook dat lange niet alle daken geschikt zijn voor een grote hoeveelheid zonnepanelen. NMO adviseerde de provincie bij het maken van hun 'zonneladder'. "Aangezien zonnepanelen zo’n dertig jaar mee gaan, is het belangrijk zorgvuldig af te wegen waar en hoe zonnepanelen worden geplaatst."

Visueel inpassen

Uitgangspunt is dat zonnepanelen zo min mogelijk in het zicht liggen, of visueel zo zijn ingepast dat ze nauwelijks opvallen. Ook vindt NMO het belangrijk dat zonnepanelen bij voorkeur worden gecombineerd met andere functies, zoals een dak of parkeergarage. "Een zonnepark op braakliggende grond daarentegen valt niet meer te combineren met iets anders."
(artikel gaat verder onder foto)
Zonnepark op het dak van bandengroothandel Heuver in Hardenberg
Fotograaf: Heuver Hardenberg

Goede voorbeelden

Broere kent gelukkig ook voorbeelden in Overijssel waar het wel gelukt is om een zonnepark te bouwen bovenop een dak. "Een paar maanden geleden heeft Scania in Zwolle het grootste industriële zonnedak van Nederland gebouwd. Meer dan de helft van de energie die Scania gebruikt wordt via dat zonnepark opgewekt. Ook een bandenproducent in Hardenberg heeft vorig jaar een zonnepark op het dak aangelegd."

Verwachtingen te hoog

Volgens Broere zijn de verwachtingen van het bouwen van zonnepark op daken soms ook te hoog. "Naast een stevige constructie, moet de ligging van het pand ook gunstig zijn om voldoende 'zon te vangen'. Bomen staan ook nog wel eens in de weg en wanneer je een monumentaal pand hebt, kun je dat natuurlijk ook niet vol leggen met zonnepanelen."

Draagvlak

"Wij van Natuur en Milieu Overijssel vinden het vooral belangrijk dat er onder de bevolking draagvlak is voor een zonnepark. Zelfs al verdient het dan visueel niet de schoonheidsprijs, dan zullen we het alsnog ondersteunen. Onze grootste zorg zijn internationale bedrijven die in onze provincie grote stukken landbouwgrond opkopen om zonneparken te bouwen. Dat kan wat ons betreft echt niet", aldus Broere. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.