Winkeliers Raalte zijn fietsers in centrum spuugzat, controles moeten oplossing brengen

Winkeliers in het centrum van Raalte zijn de voorbij racende fietsers in het voetgangersgebied meer dan zat. Vanaf vandaag wordt er een maand lang continu gecontroleerd en bekeurd.

Het ROV, het Raalter Ondernemers Verbond, vroeg de gemeente om op te treden. "Wij vroegen om de controles, omdat er met enige regelmaat overlast ontstond in het centrum", vertelt Henny Zomer. "Fietsend publiek dat winkelend publiek raakt en in de weg zit."

Minderwaardig

Gerard Tertoolen is verkeerspsycholoog en deed onderzoek naar de ergernissen van voetgangers en fietsers. Hij kan heel simpel verklaren waarom fietsers soms niet afstappen als dat eigenlijk wel moet.

"De fiets is bij uitstek een vervoersmiddel waarmee je lekker snel rechtstreeks naar je bestemming kan", legt Tertoolen uit. "Als je dan moet afstappen, dan voel je als het ware alsof je iets moet doen dat minderwaardig is."

'Een circuit voor de winkel'

Het ROV is blij met de controles. "Wij krijgen regelmatig terugkoppelingen van bezoekers en ondernemers als: 'Het is af en toe net een circuit bij mij voor de winkel'. Daar hebben we andere plekken voor", aldus Henny Zomer. 

De controles in het centrum van Raalte duren tot het eind van de maand. 

Deel dit artikel: