nieuws

Enthousiaste reacties na inloopavond nieuwbouw Takens Balkbrug

Er lijken voorlopig weinig mensen tegen de nieuwbouwplannen op het terrein van Zaal Takens in Balkbrug. De ooit roemruchte discotheek staat inmiddels jaren te verkrotten en 25 woningen moeten ervoor in de plaats komen.
Tijdens de drukbezochte inloopavond in wijkcentrum Trefpunt in Balkbrug waren vooral positieve reacties te horen. De inwoners van Balkbrug zijn uitgekeken op het oude zalencentrum op de kruising van de Meppelerweg in het centrum van het dorp. Het gebouw is sinds jaren niet meer in gebruik of in onderhoud en de boel verpaupert. 

25 nieuwe woningen

Er zijn plannen geweest om nieuwe horeca in het pand te vestigen maar die bleken geen van allen haalbaar. Projectontwikkelaar Terwel uit Zwartsluis wil op het terrein van het oude Takens 25 levensloopbestendige woningen bouwen. Drie daarvan zijn vrijstaand, 22 woningen staan geschakeld verspreid over het terrein. De totale oppervlakte van het terrein is zo'n 9.000 vierkante meter. Tussen de woningen is een autoluwe toegangsweg ingetekend die de woningen achterop het terrein ontsluit.

Woningnood

"Soms moet je het oude loslaten om iets positiefs te bereiken", zegt Sofia Gaspar. Zij woont achter de oude parkeerplaats en kent Takens goed. "Vroeger, heel vroeger ben ik er veel geweest", zegt ze glimlachend, "maar nu is er veel vraag naar woningen in het dorp en deze plannen helpen heel veel denk ik. Ik vind het ook mooie huizen, zoals het er nu uit ziet."

Vergunningsaanvraag

Geert Terwel, een van de broers die het project in eigendom hebben, vertelt dat ze hybride woningen willen bouwen. "Een hybride ketel heeft een beetje gas nodig. Maar de vergunningsaanvraag voor woningen op gas moeten eind juni ingediend zijn. Daarna krijg je alleen nog een vergunning voor energieneutrale woningen." Dat verklaart waarom de projectontwikkelaar nu tempo wil maken. 

'Geen gezicht'

Een medewerker van de gemeente was tijdens de inloopavond aanwezig om vragen te beantwoorden. De broers Terwel waren er ook zelf. 
Er wordt gezegd dat niet iedereen even enthousiast is over de nieuwbouwplannen maar dan hebben die zich vanavond niet laten horen in het wijkcentrum. Emmy Makkinga vind dat het er prachtig uitziet. "Er komt veel groen en een straatje om achterop het terrein bij de huizen te komen. Het ziet er echt heel mooi uit." Een andere bezoeker van de avond vult haar aan, "Dat het vroeger een mooi plekje was, daar hebben we nu niet veel meer aan. Dit is ook geen gezicht", aldus Emiel Groen, de restaurateur van klassieke auto's aan de overkant van de straat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.