nieuws

Nog één keer controleren en dan bellen: "Je wil niet de verkeerde examenuitslag doorgeven"

Na wekenlang blokken en ploeteren in gymzalen is het eindelijk zover; leerlingen van middelbare scholen krijgen te horen of ze zijn gezakt of geslaagd. Hét telefoontje komt na 13.00 uur. En dat is niet alleen voor de leerlingen spannend.
Op het Bataafs Lyceum in Hengelo zijn docenten nog druk bezig om te kijken wie er definitief geslaagd is en wie niet. Is dit ingewikkeld? "Nee, dat niet. Het is handwerk en je wil dat het zorgvuldig gebeurt", vertelt Mark Kwakman, directeur van het Bataafs Lyceum. 

Verkeerde uitslag
Wanneer alle resultaten gecontroleerd zijn, begint de tweede controleronde. "Je wil niet dat iemand een verkeerde uitslag te horen krijgt", aldus Kwakman. Dan, om 13.00 uur, als alle resultaten voor de laatste keer gecontroleerd zijn, begint de belronde. 
En dat is altijd spannend, niet alleen voor leerlingen. "Voor docenten is het ook spannend. Die hebben vaak jarenlang gewerkt met leerlingen en willen het liefst dat iedereen slaagt. Slecht nieuws brengen is nooit leuk", vertelt Kwakman.
Gelukkig slaagt de meerderheid gewoon in één keer. Bovendien hoeft niet iedereen die niet slaagt, gelijk een jaar over te doen. Sommige leerlingen komen nèt te kort en mogen een herexamen doen. "De herexamens zijn volgende week. Dus die leerlingen moeten nog één weekendje blokken en kunnen daarna alsnog van de vakantie genieten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.