Geen panelen, wel zonne-energie: Postcoderoosproject in Hof van Twente

Wie geen zonnepanelen op het eigen dak wil maar toch gebruik wil maken van zonne-energie kan in de gemeente Hof van Twente meedoen aan een zogenoemde Postcoderoos. Er is veel belangstelling voor dit project van de coƶperatie Hof van Twente op rozen.

Vorige week zijn in Markelo de eerste zonnepanelen gelegd op een dak van een boerenschuur in Markelo dat wordt gehuurd door de coöperatie en het is de bedoeling dat er nog velen zullen volgen. Via energiemaatschappij OM wordt de energie dan verdeeld over de leden van de coöperatie. Die betalen gemiddeld 35 euro lidmaatschap per jaar en kunnen daarmee groene stroom afnemen met een korting van 4%.

Wachtlijst

"We hebben nu zestig leden die we snel willen aansluiten. Er staan nog zestig mensen op een wachtlijst die we kunnen voorzien als we meer panelen hebben aangelegd", zegt Jan de Koning van de coöperatie. "We hopen dit project in de Hof van Twente op zo groot mogelijke schaal te kunnen uitrollen. Daarin worden we gesteund door de gemeente en de provincie middels de nodige subsidies."

Windmolens

De aanleg van de panelen gaat hand in hand met de sanering van asbestdaken. Na de sanering, veelal bij boerenbedrijven, is het de bedoeling om de nieuwe daken direct van zonnepanelen te voorzien. Het initiatief is ontstaan na de grote weerstand die in de gemeente ontstond toen er plannen waren voor windmolens. Om toch een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsdoelstelling werd dit plan opgetuigd.

Korting op de meter

Jan Stokreef is één van de eerste gebruikers van zonne-energie van Hof van Twente op rozen. Hij woont tegenover de schuur met de panelen in het Markelose buurtschap Dijkerhoek. "Ons dak is niet geschikt voor panelen en daarbij vind ik ze eigenlijk ook niet mooi. Dit biedt ons de mogelijkheid om er toch aan mee te doen en ervan te profiteren. Ik schat in dat dit ons op jaarbasis zo'n 300 euro op de meter zal schelen. Dat is dus een win-win-situatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: