Oud-keeper FC Twente haalt eerste editie Europees kampioenschap sportveer naar Enschede

Hij beschouwt het als de absolute kroon op zijn werk. Tien jaar nadat Hennie Ardesch uit Enschede de sportveer naar Nederland haalde, wordt begin augustus in Enschede de eerste editie van het Europees kampioenschap gehouden.

In Azië is de sportveer een ongekend fenomeen. De veer ziet eruit als een badminton-shuttle, waarbij het de bedoeling is het ding zo vaak mogelijk hoog te houden. Met handen of voeten. Vooral kinderen beoefenen het massaal op straat, maar ook worden er allerlei officiële kampioenschappen gehouden.

Serieuze sport
Volgens Ardesch – zelf overigens in een grijs verleden keeper van FC Twente – is de voetveer met name in Azië een uiterst serieuze sport. “Hier wordt het vooral recreatief gespeeld. Al heeft het kampioensteam van FC Twente het weleens gebruikt tijdens de warming-up. De sportveer is namelijk bij uitstek geschikt om alle ledematen te trainen.”


Behalve Azië is sportveer ook in Europa populair. “Het is niet leeftijdgebonden en ook op scholen wordt het gespeeld.”


Kampioensteam FC Twente
Het Europees kampioenschap sportveer vormt straks onderdeel van de zogenoemde Social Inclusion Games, die begin augustus in Enschede worden gehouden. "Dat er nu voor het eerst een officiële titelstrijd wordt gehouden, is een mooie erkenning voor deze sport", aldus Ardesch.


“Winnaar mag zich degene noemen die de sportveer het langst hoog weet te houden. Dat gaat vanzelfsprekend heel serieus, met een officiële waarnemer die de tellingen voor z’n rekening neemt.”


Huidig record
Voor wie een gooi wil doen naar de Europese titel kan volgens Ardesch de komende tijd flink aan het trainen slaan: “Het huidige record staat namelijk op 78.”

Meer over dit onderwerp:
Enschede FC Twente Nieuws
Deel dit artikel: