nieuws

Weblog: Alles is voor mij aanleiding om een schilderij te maken

Jasper Krabbé in zijn atelier
Jasper Krabbé in zijn atelier © RTV Oost
Het is een 32 graden warme dag als ik met cameraman Ronny de gang maakt naar het atelier van Jasper Krabbé. Waarom?
Omdat De Fundatie in Zwolle het zomerseizoen met twee beroemdheden opent, die beide warme banden met Overijssel hebben: Ronald Westerhuis uit Zwolle die supergrote roestvrijstalen beelden maakt en Jasper Krabbé, volgende generatie kunstenaar in de familie Krabbé en deels opgegroeid in Dalfsen.
'Vanaf mijn derde gingen we in het weekend naar Dalfsen. Dat is nu geen geheim meer nee, dankzij de media-aandacht die mijn vader kreeg' zegt Jasper - lachend- 'maar je kunt wel zeggen dat ik er deels opgegroeid ben, ja. Drop mij op een willekeurige plek in het bos en ik vind de weg terug.' Pas geleden verkocht hij zijn stekje daar. Ik bespeur geloof ik toch een tikkie teleurstelling. 
Net als zijn vader, Jeroen Krabbé, zijn grootvader Maarten Krabbé, en zijn overgrootvader, is Jasper kunstenaar. Zijn dochter heeft haar plannen ook kenbaar gemaakt vertelt hij als ik hem in zijn atelier in een oud koffie- en theepakhuis bezoek op een 32 graden warme dag. Hij is innemend en charmant. Pas geleden heeft hij z'n piepjonge dochter afgeraden kunstenaar te worden: 'het is geen makkelijk leven'. Maar goed, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, realiseert ook Jasper zich. Ooit wilde hij nog dierenarts worden, totdat hij op zijn 12e met graffity spuitbussen op pad ging en zijn sporen als JAZ achterliet. Daar begon zijn kunstenaarschap.  
Inmiddels kennen we hem ook van televisieprogramma's als het Geheim van de Meester en als gast in Opium of DWWD. 'En ik werk aan een kunstprogramma voor kinderen!' Jasper legt uit wat hem raakt. Hij is veelzijdig: schildert, gebruikt fotografie, stoffen, kleding. Zijn liefde voor kunst is leidend voor alles wat hij doet. In 2009 exposeerde hij in De Fundatie met zijn beroemde '100 zelfportretten'. Ik merk dat Jasper de mens om hem heen tekent en schildert. Hij heeft bovendien stapels oude stof en landkaarten om zich heen verzameld om op te werken en experimenteert... en betrekt graag anderen bij het maakproces. 'Zodat er iets ontstaat dat je niet kan sturen. Dat vind ik het mooiste eraan.' De toevalligheden intrigeren hem, híj kiest uiteindelijk en zijn kunstenaars-intuïtie leidt hem.
Zowel Jasper als Ronald exposeren wereldwijd: van Shanghai tot New York. Westerhuis plaatste deze week een 10 meter hoge sculptuur Stepping Stones op de stoep van De Fundatie, u kent hem van de 'vlam' die hij maakte voor de Olympische Spelen in China in 2008 en van het MH17-monument dat eerder dit jaar onthuld werd. Jasper en Ronald bleken het zo goed met elkaar te kunnen vinden dat ze in het Zwolse atelier RAW Space van Ronald een parallelle tentoonstelling ingericht hebben met conservator Margritte Verwoerdt. Op vrijdag en zaterdag is de studio open voor bezoek. Gewoon om te kijken hoe er wordt gewerkt.   
Lees verder onder de foto...
Schilderij van Jasper Krabbé
Schilderij van Jasper Krabbé © RTV Oost
En ondertussen richtte Jasper Krabbé deze week zijn expositie in de Fundatie in Zwolle in, wat daar het resultaat van is, ziet u in de tweede aflevering! En weer is directeur Ralph Keuning een meester in het herkennen van de tijdgeest. Hij houdt contact. Zoekt dat contact en ontdekt. En deelt dat met Nederland. Zo had Jasper op een rommelmarkt een oude langspeelplaat gevonden. Hij is lang dj geweest en heeft de gewoonte door bakken met langspeelplaten te browsen. Op snelheid. Daar vond zijn oog een afbeelding van Maria Callas. Een beroemde Europese operazangeres die als de Japanse Madame Butterfly was gefotografeerd. 'Ik hou helemaal niet van opera, Japan trekt me, maar daar ben ik nog nooit geweest. Maar iets in de afbeelding maakte dat ik ermee aan de slag ging.' Ralph Keuning zag bij een bezoek de eerste drie schilderijen en zette Jasper aan tot uitbreiding. Het gevolg ziet u in de Fundatie. Een prachtige serie, zachte verstilde afbeeldingen. Ze hangen bij elkaar en maken de ruimte mystiek. Op een zomerse manier. 
OverUIT de Kunst met Jasper Krabbé zie je zondag 26 augustus op TV Oost om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. De tweedelige uitzending terugkijken kan hier (deel1) en hier (deel2)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.