nieuws

'Zwolse ChristenUnie-wethouders stemden tegen voorstel vrijgeven koopzondag'

Gerdien Rots (rechts) met het coalitieakkoord
Gerdien Rots (rechts) met het coalitieakkoord © Mark Bakker
De Zwolse ChristenUnie-wethouders Michiel van Willigen en Ed Anker hebben tegen het collegevoorstel gestemd om de koopzondag vrij te geven. Dat bevestigt fractievoorzitter Gerdien Rots van de partij aan het Reformatorisch Dagblad. "Dit doet pijn. Dit willen wij niet. Maar wij nemen dit verlies."
Woensdag werd duidelijk dat het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Zwolle aan de gemeenteraad voorstelt om de winkeliers vanaf augustus zelf te laten bepalen of ze open gaan op zondag. Het is vrij uniek volgens Rots dat de ChristenUnie tegen een collegevoorstel heeft gestemd. De partij levert twee van de zes wethouders en heeft zeven van de 39 zetels in de gemeenteraad.

'Geen coalitiecrisis'

Volgens Rots betekent het 'nee' van haar partij tegen de koopzondag niet het einde van het kersverse college. "Als wij niet aan het college hadden deelgenomen, zouden de zaken op het gebied van de koopzondag in Zwolle niet anders hebben uitgepakt. Wij staan als ChristenUnie in dit dossier alleen in de raad", zo vertelt ze aan het Reformatorisch Dagblad. "Op tal van zaken konden we in het coalitieakkoord ons stempel drukken. Zoals de zorg voor slachtoffers van mensenhandel, het belang van waardig ouder worden en het aanpakken van echtscheiding."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.