Banenmotor Technology Base hapert: slechts 140 van de 1100 banen ingevuld

Een banenmotor zou het worden. Een wederopstanding van de Twentse hightech-industrie, op het terrein van de voormalige vluchthaven Twente. Deze grote dromen had Bernard Wientjes in 2014. Vier jaar later blijkt de praktijk weerbarstig. Wientjes: "We zijn er nog niet. Wat ik zou willen, is dat er een paar échte hightechbedrijven zich hier vestigen."

En dat wil niet alleen Wientjes. De provincie Overijssel zoekt al jaren naar een nieuwe invulling van het terrein rond de vliegbasis, dat voor eeuwig het stempel 'veelbelovend' lijkt te hebben. 

De rust wint het ook deze vrijdagmiddag van de bedrijvigheid. Tussen het groen stelt Fred van Houten, namens het Topteam: "Het heeft langer geduurd dan wij dachten, maar we hebben honderd procent hoop dat het op iets langere termijn goed komt."

Topteam

Het was de provincie Overijssel die de Commissie van Wijzen in het leven hielp in 2014. Op zijn beurt stelde voorzitter Wientjes in 2015 een Topteam samen. Onder leiding van Aad Veenman (oud-topman van NS en Stork) moest dit Topteam de 'Technology Base Twente' vormgeven. Maar de provincie Overijssel trok er eind mei de stekker uit. Er moet nog wel een eindrapportage opgesteld worden.

Van Houten: "We hadden als Topteam een contract voor drie jaar. De provincie en de gemeente hebben toen beslist dat we nóg een jaar door zouden gaan. Aad Veenman stelt het eindrapport op en stelt dit aan de provincie ter beschikking. Dat komt er nu aan." 

Kritiek

Eind mei stelde de PVV Overijssel kritische vragen over het Topteam. "Dat zal een dun rapportje worden", merkte PVV-statenlid Erik Veltmeijer cynisch op. "Gedeputeerde van Hijum heeft het ooit een banenmotor genoemd. Maar er zijn geen resultaten geboekt."

Veltmeijer wil weten hoeveel geld het heeft gekost. Volgens hem heeft Provinciale Staten een tranche van 12 miljoen euro beschikbaar gesteld en krijgt het Topteam 7 ton per jaar. "Wij willen weten of dat niet veel te veel is, als je kijkt naar de resultaten die níet geboekt zijn. Ik denk dat het een blok aan zijn been is", aldus Veltmeijer in mei.  

Politiek

Met 'zijn'doelt de PVV'er op gedeputeerde Eddy van Hijum. Maar hij ziet het niet als een blok aan zijn been. "Integendeel. We zijn goed bezig, ook al blijft het aantal banen nu nog achter. Het gebied heeft veel potentie en je ziet steeds meer bedrijven die geïnteresseerd zijn om dingen hier te testen. We verhuren steeds meer shelters, maar we moeten groeien in het aantal bedrijven dat zich hier echt vestigt."

Volgens de Provincie heeft het Topteam de verwachtingen dus waargemaakt. "Ja dat denk ik wel. En wat betreft acquisitie? Kwartjes kunnen verschillende kanten op vallen."

Succes

Het brein achter de Technology Base, Bernard Wientjes, zegt tevreden te zijn dat zijn advies is overgenomen. "Het gaat stap voor stap. Soms gaat het snel, soms is het volhouden. Ik heb vandaag gezien dat de richting die wij geadviseerd hebben één op één overgenomen wordt. En dat het een succesvolle richting is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
technology base Twente Airport Topteam Nieuws
Deel dit artikel: