nieuws

Minister Koolmees: "Begrip voor stoppen met anoniem solliciteren"

Begrip Koolmees voor stop anoniem solliciteren
Begrip Koolmees voor stop anoniem solliciteren © Thinkstock
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft er begrip voor dat Zwolle en vier andere grote gemeenten stoppen met anoniem solliciteren. De gemeenten zeggen dat ze bij de proef geen effect zagen.
De gemeente Zwolle maakte deze week bekend dat ze de namen en geboorteplaatsen van sollicitanten niet meer onleesbaar maakt. Uit een analyse bleek dat het personeelsbestand binnen de gemeente niet diverser geworden is door in de eerste sollicitatieronde namen weg te laten.
Ook Utrecht, Groningen, Amersfoort en Nijmegen hebben om die reden een punt achter de proef gezet.

Aandachtspunt

Volgens de minister was eerder ook al uit buitenlands onderzoek gebleken dat 'anoniem solliciteren op zich weinig effect heeft'. Maar dat betekent niet dat diversiteit aan de kant geschoven kan worden bij het wervingsbeleid van bedrijven en organisaties, zegt Koolmees.
"We zien namelijk nog steeds dat mensen met een Turks-Nederlandse of Marokkaans-Nederlandse achtergrond een achterstand hebben op de arbeidsmarkt." Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) komt binnenkort met een plan om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.