nieuws

Schapenhouder uit Lierderholthuis houdt zijn hart vast

Hij verloor deze week maar liefst 26 schapen: Nico Kalter in Lierderholthuis. Of het de wolf was of een ander dier wordt momenteel onderzocht. Feit is wel dat het een drama is voor de schapenhouder, die vindt dat er snel iets moet veranderen aan de situatie.
Het terrein afsluiten of de schapen 's nachts naar binnen doen. Het lijken simpele oplossingen om een volgende aanval te voorkomen, maar zo werkt het volgens schapenhouder Nico Kalter niet. Vandaag bespreekt hij zijn verhaal met CDA-Statenleden Jeroen Piksen en Marco van der Vegte, die de schapenhouder met hun bezoek een hart onder de riem wilden steken. 
De schaapskudde loopt in een 60 hectare groot natuurgebied van Staatsbosbeheer onder de rook van Zwolle, op zo'n vier kilometer afstand van Kalter's boerderij. 's Ochtends en 's avonds gaat er iemand van de familie kijken bij de schapen, waar het afgelopen woensdag dus helemaal mis was. Grote hekken of een ander soort omheining heeft volgens Kanter weinig zin. "Die beesten gaan overal overheen en onderdoor, zelfs door het water."
"We moeten ons hart met z'n allen vasthouden voor wat er nog meer kan gebeuren als we niks doen", vervolgt Kalter. "Ik hoop dat de Statenleden zich hard gaan maken voor verandering in de wet." Volgens hem loopt de situatie uit de hand wat betreft beschermde diersoorten als de vos, wolf en de steenmarter. "Ze krijgen te veel vrijheid, we krijgen er te veel en alles wat ook natuur is wordt kapot gemaakt. Dat moeten we een halt toeroepen." 

Verjagen of afschieten?

CDA-Statenlid Jeroen Piksen wil dat er binnenkort op provinciaal niveau een wolvenconferentie komt. "De wolf is een beschermd dier. In Frankrijk, Polen en andere grote landen kan dat ook makkelijk, maar wij wonen hier op een postzegel met 15 miljoen mensen, met kleine perceeltjes. Daar geldt een andere situatie. Tijdens zo'n conferentie kunnen we met alle betrokken partijen, landeigenaren, boeren en natuurbeheerders kijken hoe we op Overijsselse schaal het één en het ander met elkaar kunnen combineren." 

Naast de meest rigoureuze maatregel, het afschieten van de wolf, zijn er volgens Piksen waarschijnlijk nog tal van andere oplossingen. Die we misschien nog helemaal niet kennen. "We hebben honderd jaar geleden de laatste wolf gehad, dus we zijn niet bekend met deze situatie." In 2019 wordt de Flora & Fauna wet vernieuwd. Een groot deel van die wetgeving wordt in Brussel vastgelegd, maar op provinciaal gebied is het volgens Piksen wel mogelijk om ontheffingen aan te vragen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.