nieuws

Campagne Samen dementievriendelijk Overijssel gestart in Zwolle

De campagne 'Samen maken we Overijssel dementievriendelijk'. is maandag van start gegaan bij het Zonnehuis in Zwolle. Ambassadrice Marga Bult gaf een miniconcert. Daarnaast waren er allerlei activiteiten om dementie onder de aandacht te brengen.
"Het aantal dementerenden in Overijssel groeit en we moeten zoveel mogelijk mensen daarvan bewust maken", vertelt Hella van der Schoot van Samen dementievriendelijk. Het doel van de campagne is om mensen te leren hoe je dementie herkent en hoe je goed om kunt gaan met mensen die lijden aan de ziekte. 

Steeds langer thuis wonen

Het is voor het Zonnehuis belangrijk om rekening te houden met dementerenden, vertelt Rita van Odenhoven van het Zonnehuis. "Dementerenden blijven steeds langer thuis wonen, daarna komen ze bij ons. We houden daar rekening mee door kleinschalige woningen en het aanpassen van de huiskamers." Ook wordt er rekening gehouden met het eten en de manier van presenteren.
De campagne Samen dementievriendelijk richt zich in eerste instantie niet op zorgpersoneel, vertelt van der Schoot. "Winkelmedewerkers, mondhygiënisten en taxichauffeurs, in dit soort beroepen krijg je in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker te maken met mensen die lijden aan dementie." Via Samen dementievriendelijk kunnen Overijsselse bedrijven daarom een training aanvragen. Ook kan iedereen die dat wil gratis een online cursus volgen. 

Mini-concert

De aftrap van de campagne was maandag feestelijk, met een mini-concert van Marga Bult, ambassadeur van Samen dementievriendelijk. De zangeres gaf ook een workshop aan zo'n dertig geïnteresseerden die meer wilden weten over de ziekte. De GOED-methode stond hierbij centraal, dat staat voor Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dank je wel zeggen.
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.