nieuws

Rechter verbiedt motorclub Satudarah

De rechtbank in Den Haag heeft Satudarah tot verboden organisatie verklaard. Volgens de rechter vormt de motorclub een gevaar voor de openbare orde. De club zou geweld propageren en zelfs belonen. Satudarah is volop actief in Twente.
Overigens heeft het vonnis nog niet meteen directe gevolgen aangezien de motorclub nog in hoger beroep kan. Tot die tijd kan Satudarah gewoon blijven bestaan, zo leert de eerdere uitspraak tegen collega-motorclub Bandidos. Deze organisatie werd eind vorig jaar verboden, maar bestaat intussen ook nog steeds in afwachting van het hoger beroep.

Strafproces

Intussen maakt Satudarah zich eerst op voor een nieuw strafproces, dat overigens los staan van de civiele procedure van vanochtend. Kopstuk Michel B. (53), van oorsprong afkomstig uit Enschede, moet morgen samen met vier anderen voor de rechter verschijnen wegens onder meer afpersing, drugshandel, wapenbezit en witwassen.

Molukse origine
Satudarah heeft een prominente link met Overijssel. De club heeft van oorsprong z’n wortels in de Molukse samenleving, waarvan ook Overijssel meerdere grote gemeenschappen telt. Gaandeweg veranderde het karakter van Satudarah echter en profileerde het zich als zogenoemde 1%-bende: motorclubs die er prat op gaan dat ze boven de wet staan en leven.

Volop actief in Twente
Vooral de regio Twente lijkt onlosmakelijk verbonden met Satudarah. De Chapter Eastside – zoals de oostelijke afdeling heet – had ooit een eigen motorhome aan de Parkweg in Enschede. Dat ging in 2012 op last van burgemeester Den Oudsten op slot omdat het clubhuis het decor zou vormen voor allerhande criminele activiteiten. Sindsdien leiden de Twentse Satudarah-leden een nomadenbestaan.

Vooraanstaande leden

Meerdere Twentse Satudarah-leden bekleden een vooraanstaande rol binnen de organisatie. Zo is daar kopstuk Michel B., die voordat hij uitweek naar de Duitse grensplaats Alstätte, in Enschede woonde. De voortvluchtige B. werd tijdens een skivakantie in Oostenrijk opgepakt en is intussen uitgeleverd aan Nederland. Morgen begint de rechtszaak tegen hem.

Granaat
In december 2016 was er een incident in de woning van een ander Satudarah-kopstuk aan de Auskamplanden in Enschede. Nadat de buurt werd opgeschrikt door een keiharde knal vermoedde de politie dat er sprake is van een aanslag met een handgranaat. De bewoner verklaarde echter dat het slechts om zwaar vuurwerk gaat en weigerde iedere medewerking aan het politieonderzoek. De exacte toedracht is tot op de dag van vandaag een mysterie.

Vak P
Ook was het Satudarah dat volgens justitie de dienst uitmaakte binnen het clubhome van Vak P., de fanatieke supporters van FC Twente. Zo zou er onder meer volop in drugs worden gedeald. Het clubhuis is daarop op last van de burgemeester enige tijd gesloten geweest.

Landelijk beleid

Dat Satudarah nu verboden is verklaard, houdt nog niet in dat het nu ook einde oefening is. Los van een uitspraak in een eventueel hoger beroep wezen sceptici vooraf al op de alternatieven. Oud-leden kunnen immers aansluiting zoeken bij een andere motorclub als de Hells Angels of No Surrender, of eventueel simpelweg een nieuwe motorclub oprichten. "En dan begint het hele liedje weer van voor af aan", zo voorspelde de Groningse hoogleraar Jan Brouwer eerder al. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.