nieuws

Van fietssnelweg tot zonnepaneel: het wensenlijstje van de provinciale politiek

Reserveer geld voor kerkorgels, pak de leegstand van winkelcentra aan, steek geld in de spoorverbinding Almelo-Mariënberg. En de oproep voor een actieplan 'herdenking van de holocaust.' Het zijn voorstellen van politieke partijen in Provinciale Staten, die morgen aan bod komen tijdens de behandeling van de perspectiefnota.
De perspectiefnota: daarin zijn de plannen te vinden van de provincie voor komen jaar, maar een definitief besluit moet er nog over worden genomen in Provinciale Staten. Want de Overijsselse partijen hebben ook een eigen verlanglijstje. En dat is heel divers. 

Minimaal één keer Westerbork

De PVV wil dat 600.000 euro wordt gereserveerd voor een jaarlijks bezoek van basisschoolleerlingen aan het voormalig concentratiekamp Westerbork. De partij vindt dat alle leerlingen van de 529 basisscholen die Overijssel telt, minimaal één keer de mogelijkheid moeten krijgen om Westerbork te bezoeken om zo 'een dieper, intrinsiek te ontwikkelen over deze gruwelijke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis.'
PVV over bezoek leerlingen aan kamp Westerbork
PvdA en CDA maken zich zorgen over de toekomst van de houtwal in Overijssel. De partijen denken dat een houtwallenconferentie een oplossing kan bieden. Want de houtwal, één van de karakteristieke onderdelen die ons landschap, bepalen, wordt steeds schaarser. Pvda en CDA willen dat alle 'relevantie organisaties' de koppen bij elkaar steken in een houtwallenconferentie. 

In de hoogste versnelling

De SP vindt dat vaart moet worden gemaakt met de aanleg van fietssnelwegen in Overijssel. Want fietsen is gezond en niet vervuilend. Bovendien zijn fietssnelwegen goedkoop in vergelijking met andere infrastructuur. Maar vooral ook omdat de aanleg van fietssnelwegen dreigt te stagneren door geldgebrek. 
Fotograaf: RTV Oost / Emiel Geerding De fietssnelweg F35 bij Enschede

Beter naar Berlijn en Münster

De bereikbaarheid van de Duitse steden Berlijn en Münster mag wel wat beter vindt een groot deel van Provinciale Staten. GroenLinks, ChristenUnie, D'66, SP, PvdA, SGP en 50 plus. De provincie Overijssel krijgt de opdracht om te onderzoeken hoe de treinverbinding met de Duitse steden kan worden verbeterd. 
De provincie moet van de partijen doorgaan met het zoeken naar subsidiemogelijkheden om de bereikbaarheid op de trajecten naar Berlijn en Münster te verbeteren. Want, zo oordelen de partijen: Duitsland en Nederland hebben elkaar de komende jaren nog hard nodig om gebruik te maken van elkaars werkgelegenheid en toerisme. 
Fotograaf: RTV Oost Duitse trein Deutsche Bahn

Waar laat je zonnepanelen?

Niet op kostbare landbouwgrond oordeelt de SP. De partij vindt dat eerst daken van overheids- en bedrijfsgebouwen gevuld moeten worden met zonnepanelen. De provincie heeft hierin wat de SP de betreft een voorbeeldfunctie. De provincie zou dan ook het initiatief moeten nemen bij het vol leggen van overheidsgebouwen, scholen en sporthallen. 
En wat als dat ingewikkeld wordt door allerlei regels? Dan moet de provincie er voor zorgen dat die regels minder ingewikkeld worden. 
Fotograaf: RTV Oost Plaatsen zonnepanelen

Right to challenge

Maar het gaat bij de voorstellen van de partijen niet alleen maar over zonnepanelen, treinverbindingen, kerkorgels of fietssnelwegen. Ook de democratie komt aan de orde. Het provinciebestuur moet inwoners van Overijssel de mogelijkheid bieden actief mee te denken over hun omgeving, vindt de VVD.
De partij verwijst naar de 'Right to challenge', een regeling in het regeerakkoord die ruimte biedt aan initiatieven van burgers en verenigingen in de samenleving. De VVD wil dat er een provinciale variant van die regeling komt. 

Niet 210 miljoen euro maar 139

De provincie trekt volgend jaar 210 miljoen euro extra uit voor nieuw beleid. Maar als het aan 50Plus ligt, wordt er nog even kritisch nagedacht over de hoogte van dat bedrag. Want maart volgend jaar worden de verkiezingen voor provinciale staten gehouden. Dan komt er dus een nieuwe coalitie. En wil die coalitie wel dezelfde richting volgens als de huidige? vraagt 50Plus zich af. 
50Plus vindt dat het huidige college geen beslissingen moet nemen voor de nieuwe coalitie en stelt daarom voor dat een bedrag van 139 miljoen euro wordt gereserveerd voor de uitgaven van de provincie, gelijk aan het positieve saldo dat er op dit moment is. 

Wat te doen met de oude statenzaal?

De ChristenUnie vraagt in een motie het college van GS om aan de ‘oude Statenzaal van de provincie’ een passende functie te geven. De oude statenzaal aan de Diezerstraat in Zwolle ademt de sfeer van langjarig Overijssels bestuur uit.
Fractievoorzitter Jan Westert van de ChristenUnie vindt dat de oude Statenzaal een passende bestemming moet krijgen. "Zo’n zaal is heeft een eminente sfeer om bij te dragen aan de waarde van de democratie, van vrijheid en tolerantie, verdraagzaamheid en het vrije woord. Ook voor representatieve doeleinden is de zaal beter te benutten."

Geld naar kleine evenementen

Ook in de nieuwe Statenperiode moet er geld beschikbaar zijn voor kleine evenementen. Dat vindt het CDA. De provinciale regeling voor kleinere evenementen heeft veel succes. De subsidieregeling is zeer populair onder organisatoren van evenementen. De pot, gevuld met elke keer 50.000 euro, is elke ronde snel leeg. 
Het CDA vraagt zich af of de huidige regeling wel voldoet. Als we weten aan welke voorwaarden die regeling moet voldoen kunnen we een nieuwe regeling op de beste manier vorm geven", aldus een woordvoerster van het CDA.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.