nieuws

Jagersvereniging gaat na fataal 'jagersincident' uit van ongeluk

De jagersvereniging gaat er vanuit dat het schietincident van dit weekeinde een ongeval was
De jagersvereniging gaat er vanuit dat het schietincident van dit weekeinde een ongeval was © Freddy Gerrits
Het fatale schietincident dit weekeinde bij Vriezenveen lijkt een noodlottig ongeval. Dat heeft een eerste onderzoek uitgewezen. Een 46-jarige collega-jager is officieel nog wel verdachte, maar is gisteravond weer op vrije voeten gesteld.
Bij het incident kwam een 72-jarige jager om het leven. “Op basis van wat we nu weten gaan we uit van een ongeluk en is er geen sprake van enige vorm van opzet”, aldus woordvoerder Bjorn van der Veen van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Zeer ervaren jager
Volgens de zegsman was het slachtoffer een zeer ervaren jager: “Hij kwam uit een familie van jagers en liep al een tijd mee.”

Wapen in auto
De 72-jarige Vriezenvener was zaterdagochtend met de collega-jager op pad toen het in de buurt van de Paterswal tussen Vriezenveen en Sibculo mis ging. De twee mannen zaten bij elkaar in de auto. Volgens bronnen vanuit de jagerswereld hadden ze een jachtgeweer op de achterbank of in de kofferbak liggen. Door nog onbekende oorzaak ging het wapen plotseling af. Het slachtoffer werd vervolgens geraakt. Zijn maatje sloeg alarm. Reanimatie door hulpdiensten mocht niet meer baten.

Wrang
De exacte toedracht wordt nog nader onderzocht, maar de Jagersvereniging gaat er vooralsnog vanuit dat er sprake is van een ongeluk. De 46-jarige is officieel nog wel verdacht, maar er lijkt volgens zegsman Van der Veen geen enkele opzet in het spel. “Het is wel uiterst wrang dat je dan wordt aangehouden, maar zo zit het rechtssysteem nu eenmaal in elkaar.”

Jagen vanuit auto

Volgens de woordvoerder komt het vaker voor dat er buiten het reguliere jachtseizoen vanuit een auto op wild wordt geschoten. "Daarbij gaat het puur om bepaalde diersoorten die schade veroorzaken.
Het geweer mag dan wel zijn voorzien van een patroon, maar mag niet ‘op scherp’ staan. “Het mag nooit zo zijn dat je een wapen schietklaar hebt, zonder dat je het in je handen hebt”, licht Van der Veen toe.

Vergrendeling

Een wapen kan normaal gesproken uit oogpunt van veiligheid worden vergrendeld, maar onduidelijk is of dat hier het geval was. Volgens woordvoerder Van der Veen biedt vergrendeling overigens nog geen garantie: "Er kan natuurlijk ook nog sprake zijn van een technisch defect."
De Jagersvereniging tast nog in het duister of het wapen dat afging eigendom was van het slachtoffer of van zijn maatje. “Dat zijn allemaal vragen waar we nog geen antwoord op hebben.”

Protocollen
Een dodelijk ongeval met een jachtgeweer is uiterst zeldzaam. Onduidelijk is nog of de protocollen naar aanleiding van dit incident worden aangescherpt. “Uiteraard zullen we daarnaar kijken, maar die zijn al uiterst streng. Al is de regelgeving meer een zaak voor de politiek”, aldus Van der Veen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.