nieuws

Families staken drie generaties ziel en zaligheid in monumentale boerderij, maar moeten nu weg

Zeventig jaar lang staken ze ziel en zaligheid in 'De Bommelas'. Drie generaties van de families Meijer en Horst zorgden ervoor dat dit monumentale bouwsel in een natuurgebied bij Haaksbergen misschien wel het best geconserveerde ‘los hoes’ uit deze provincie is. Daaraan komt echter abrupt een einde nu Natuurmonumenten het huurcontract heeft opgezegd. “Dit voelt als stank voor dank."
Zelf komen ze van oorsprong uit Enschede en belandden – diep in de vorige eeuw – bij toeval in ‘De Bommelas’, zoals het los hoes ooit werd gedoopt. Een boerderijtje uit 1840, midden in het bekende natuurgebied Het Buurserzand.

Het begon allemaal toen een vriendengroep van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) in 1947 toestemming kreeg om het oude vervallen boerderijtje te gebruiken. Onder hen de toen 21-jarige Willy Meijer, timmerman en bouwkundige.

Klussende familie
Hij kreeg toestemming ‘De Bommelas’ te restaureren. Voorwaarde was dat de buitenzijde in tact zou blijven, maar binnen mocht hij zijn gang gaan. Daarbij werd de hele familie al klussend ingezet, samen overigens met de bevriende familie Horst.

Hele vakanties werden er timmerend en zagend doorgebracht. En het interieur werd weliswaar onder handen genomen, maar uitgangspunt was dat de sfeer niet mocht worden aangetast. Zelfs de wc bleef in stijl. Een zelfgemaakt filmpje - boordevol nostalgische zwart-wit beelden – lijkt wel een scene uit de tv-hit ‘Toen was geluk heel gewoon’.

Huurovereenkomst opgezegd
Tot vorig jaar zelfs nog brachten familieleden er hun vakantie door. Maar dat zit er deze zomer niet meer in. Reden is dat Natuurmonumenten de huurovereenkomst heeft opgezegd. Nadat eerder al Willy Meijer is overleden, is na de dood van Herman Horst de al decennia durende regeling namelijk komen te vervallen.

'Opzij gezet'
“Enorm spijtig”, zegt Rob Meijer. “We durven wel te stellen dat, wanneer wij ons destijds niet zo hard voor het vervallen boerderijtje hadden gemaakt, ‘De Bommelas’ niet zou zijn wat het nu is. Kijk, we snappen dat niets voor eeuwig is, maar we vinden dat we nu toch wel heel gemakkelijk opzij worden gezet.”

'Geen pretpark'

De familie is vooral ook bang wat er nu met 'De Bommelas' gaat gebeuren. “Als het straks geschikt wordt gemaakt voor toeristische doeleinden of horeca, in hoeverre blijft het karakter dan behouden? Iets waar wij ons als familie decennialang juist zo sterk voor hebben gemaakt. Als het maar geen pretpark wordt.”

Met respect
Woordvoerder Alje Zandt van Natuurmonumenten benadrukt dat de families ‘De Bommelas’ inderdaad altijd met veel respect hebben gerestaureerd en onderhouden, maar dat de organisatie nu andere plannen heeft met de monumentale boerderij. “Wat precies zijn we nog niet helemaal uit. Maar als het wordt aangepast, gebeurt dat met respect voor het verleden. Sterker, het is een Rijksmonument en we willen het nu zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat herstellen. En willen dat niet alleen deze twee families, maar veel meer mensen ervan kunnen genieten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.