nieuws

Metaalstaking in de regio: 1000 stakers verwacht op schip bij Scania in Zwolle

Duizenden werknemers van metaalverwerkende bedrijven gaan woensdag staken. Bij Scania in Zwolle verwachten de vakbonden tegen de duizend actievoerders.
De vakbonden FNV en CNV verzamelen bij Scania stakers van verschillende bedrijven. Naast werknemers van de vrachtwagenbouwer zelf gaat het om personeel van onder andere Wärtsilä uit Zwolle en Broshuis uit Kampen.
De stakers leggen de hele dag het werk neer. De stakingsbijeenkomst vindt plaats op een schip in de haven bij Scania.

'Meeprofiteren van dikke winsten'

Reden voor de staking: de bonden en de werkgevers kunnen het niet eens worden over de nieuwe cao metalektro. Onderhandelingen zijn geklapt. De bonden willen meer loonsverhoging en meer vergoeding voor overwerk dan de werkgevers bieden. Volgens de bonden hebben de werkgevers nog geen goed voorstel gedaan.
Loes Bezemer-Videler, onderhandelaar van CNV Vakmensen: "Er is een enorm tekort aan technisch personeel en dat blijft voorlopig ook wel zo. Het kan niet waar zijn dat bedrijven dikke winsten maken en werknemers daar onvoldoende van meeprofiteren. We willen een goede loonsverhoging, meer geld voor scholing, gelijke rechten voor alle werknemers, een eerlijke verdeling van de winst."

Metalektro

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal. Daar vallen ook bedrijven onder zoals ASML, Fokker, DAF, Siemens en Thales. In het hele land land wordt woensdag bij dit soort bedrijven gestaakt.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.