nieuws

Waarom Satudarah-leider Michel B. ook wel 'Van Gerwen' heet

Michel B. komt op vrije voeten
Michel B. komt op vrije voeten © RTV Oost
"Komt u maar binnen, meneer Van Gerwen." Een arts van het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis vraagt een man binnen die geketend is aan een rolstoel. Op zijn hoofd zit een grote skibril. Onder deze vermomming zit een kopstuk van Satudarah verborgen: Michel B.
Het is een relaas uit de rechtszaal in Zwolle. Daar diende vandaag een zaak tegen Michel B. en vier van mede-kopstukken van de motorclub die gisteren werd verboden. Ze worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie die mensen mishandelt, afperst en geld witwast.

Gezondheidsklachten

Michel B. zit sinds half april vast in de gevangenis in Zutphen. Eerder dit jaar werd hij opgepakt op de Oostenrijkse skipiste. Hij werd gezocht door Justitie. In Oostenrijk werd hij al kortstondig opgenomen in het ziekenhuis, wegens gezondheidsklachten. En ook nu, terug in Nederland, moet hij geregeld naar een arts.
B. heeft last van slokdarmklachten. "Hij spuugt af en toe bloed en pus", zegt zijn advocate. Vanuit de gevangenis werd hij dan getransporteerd naar het hospitaal in Arnhem. Daar werd hij met handboeien om in een rolstoel gezet. Ook kreeg hij een skibril op en ging hij schuil onder een alias. 

Van Gerwen

Ze mochten in het ziekenhuis niet weten dat het om Michel B. ging, dus gaven ze hem de naam 'Van Gerwen'. Michel zelf wist lange tijd niet welke alias hij had gekregen, totdat hij door de arts in de spreekkamer werd geroepen. De schuilnaam moest geheim blijven, omdat anders 'vriendjes' van B. naar het ziekenhuis konden bellen met de vraag wanneer 'Van Gerwen' weer een afspraak had. Beperking van het vluchtgevaar dus.

Borg en enkelband

Nu zijn alias is uitgelekt, moet B. op zoek naar een ander ziekenhuis. Dat kan hij doen in vrijheid. Want vandaag besloot de rechter om Michel B. het eindproces in vrijheid te stellen. Hij mag de zaak afwachten op een adres aan de Auskamplanden in Enschede. Hij krijgt een enkelband, zodra hij 30.000 euro borg heeft betaald. Ook wordt zijn paspoort afgenomen, om vlucht naar het buitenland te voorkomen. "Ik heb ook geen reden om te vluchten", zegt B. zelf. "Ik kom nu vrij, dat is wat ik wilde." 
De advocate van B. heeft vandaag geprobeerd om de rol van haar cliënt in de 'criminele organisatie' zo klein mogelijk te maken. "Bij bad standings, waarbij leden hardhandig uit de club zijn gezet, was hij niet bij. Voor handelen in drugs, is geen bewijs. De Fiat Croma die in beslag is genomen, waar een luikje inzat voor drugssmokkel, is helemaal niet van hem. En wapenhandel? Ja, in het huis waar hij een paar jaar geleden is aangehouden, lagen wapens. Maar er zat geen dna van hem op." En zo ging ze nog verder met het noemen van afzonderlijke zaken, waarbij B. niet betrokken zou zijn geweest.

Miljoen

Maar volgens het OM gaat het daar ook niet om. "Hij heeft leiding gegeven aan een organisatie waarbinnen dit gebeurde. Dat wil niet zeggen dat hij overal bij moet zijn geweest."
De volgende stap in het proces wordt gezet in het najaar. De verdediging van alle kopstukken heeft om meer tijd gevraagd, omdat het dossier meer dan een miljoen pagina's kent.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.