'Overheid heeft rechter met opzet misleid in onderzoek naar vuurwerkramp'

Kamerleden van de SP, SGP en 50PLUS gaan inspannen voor een aanvullend onderzoek naar de vuurwerkramp. "We moeten dit heel serieus nemen. Mij bekruipt het gevoel dat hier iets niet goed zit'', zei Kamerlid Ronald van Raak van de SP.

Een onderzoeksgroep naar de vuurwerkramp in Enschede vindt dat de overheid de rechtelijke macht heeft misleid. Het onderzoek werd geleid door voormalig klokkenluider Paul van Buitenen en is aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer. Van Buitenen wil dat er een parlementaire enquêtecommissie onderzoek gaat doen naar de ramp.

Nieuw herzieningsverzoek

Rudi Bakker, een van de twee directeuren van het toenmalige vuurwerkbedrijf SE Fireworks, dient opnieuw een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad. Bakker werd in 2013 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, onder meer voor dood door schuld. 

De aanleiding voor het nieuwe herzieningsverzoek zijn de resultaten van het onderzoek van oud-lid van het Europees Parlementslid Paul van Buitenen, naar de manier waarop het Openbaar Ministerie, de politie en brandweer tijdens en na de ramp hebben gefunctioneerd. De advocaat van Bakker zegt dat het onderzoek voldoende nieuwe inzichten geeft om opnieuw naar de Hoge Raad te stappen.

Onder de indruk

Bij de presentatie waren het SP-kamerlid Van Raak, 50Plus-voorman Krol en SGP-leider Van der Staaij aanwezig. Ze toonden zich onder de indruk van het werk van Van Buitenen en willen dat de Kamer er verder mee gaat.

"Als maar de helft waar is wat Van Buitenen schrijft, is het de moeite waard om er stevig mee aan de slag te gaan", zei Van der Staaij.

Bluswerkzaamheden

De brandweer zou in strijd met de regelgeving en de gevarenaanduidingen de brand te lijf zijn gegaan. Dat heeft er mogelijk toe bijgedragen dat er een massa-explosie plaatsvond. Ook blijkt uit het onderzoek dat Bakker mogelijk niet te veel en te zwaar vuurwerk in huis had, zoals het gerechtshof concludeerde.

Volgens Van Buitenen klopt de classificatie van zwaar en licht vuurwerk die de overheid aanhield namelijk niet. Ook zou de rijksrecherche bewust een aantal verklaringen uit onderzoek naar de ramp hebben weggelaten, ten koste van Bakker.

Twee eerdere pogingen voor een herziening bij de Hoge Raad zijn overigens gestrand.

Meer over dit onderwerp:
vuurwerkramp Regio Enschede se fireworks Nieuws
Deel dit artikel: