nieuws

Eén minuut stilte op de Zwarte Cross om 'de levenden' te herdenken

Hoofdingang van de Zwarte Cross 2016
Hoofdingang van de Zwarte Cross 2016 © Rogier van den Berg
De Zwarte Cross omschrijft zichzelf graag als het meest luidruchtige festival van Nederland. Toch gaat het de komende editie zijn 65.000 bezoekers vragen om een minuut stilte in acht te nemen. Op de vrijdag van het festival is er namelijk de Levendenherdenking.
Organisator Gijs Jolink legt uit: "Ondanks dat mensen soms te veel klagen, hebben we het best goed. Maar wereldwijd is er nog veel onrecht, en de mensen die strijden voor meer vrijheid en een beter leven voor allemaal kunnen onze hulp goed gebruiken. Iedereen kan hieraan bijdragen, dus ook een festival. Met de Levendenherdenking willen we iedereen hiervan bewust maken."

Luid gejuich

Vrijdag 13 juli, klokslag 20.00 uur. Aan de op dat moment aanwezige 65.000 bezoekers wordt gevraagd om 50 seconden muisstil te zijn, gevolgd door 10 seconden luid gejuich. 
Het festival en Amnesty International willen met de Levendenherdenking op een positieve en ludieke manier aandacht vragen voor de vrijheid. Die is niet vanzelfsprekend, stelt de organisatie. "Juist door Zwarte Crossers die hun vrijheden maximaal naleven tijdens de vier festivaldagen." 

Oorverdovend stil

Ook Maarten Beckers van Amnesty International is enthousiast: ''Dit jaar willen we samen met alle Zwarte Crossers oorverdovend stil staan bij de mensenrechtenactivisten die hun eigen leven in het teken zetten van de vrijheid."
Met de minuut stilte hoopt hij een 'kolossale collectieve boodschap uit te sturen'. Beckers: "Naar al die personen die anderen hun vrijheid ontnemen en daarna een ontiegelijke ode brengen aan het leven van mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Om ze een groot Zwarte Cross-hart onder de riem te steken.''

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.