nieuws

Hennie Kuiper krijgt andere Olympische held op bezoek: Oostblokker Ludwig brengt items voor museum

Twee Olympische wielerkampioenen oog in oog met elkaar vandaag. Hennie Kuiper uit Denekamp kreeg namelijk een andere wielercoryfee op bezoek: Olaf Ludwig (58). De Oostblok-renner kwam enkele relikwieën brengen voor het museum van Hennie Kuiper.
Oost-Duitser Ludwig heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. Ten tijde van het Oostblokregime was hij een rijdende wielerlegende achter het IJzeren Gordijn. Tijdens de Vredeskoers – het Oostblok-equivalent van de Tour de France – maakte de sprinter talloze malen de dienst uit. Het leverde Ludwig de bijnaam 'de Eddy Merckx van het Oostblok' op, met een kwinkslag naar de Belg, die in wielerkringen bekend staat als de grootste renner aller tijden.

Vriendschap
Meteen na de val van de Muur en het opdoeken van het IJzeren Gordijn was Ludwig de eerste Oostblokker, die prof kon worden. Dat deed hij in het Team Stuttgart, waarvan Kuiper ploegleider was. In die dagen groeide er een vriendschap tussen de twee.

Ludwig trad later toe tot de Panasonic-ploeg van Peter Post, waarna hij onder meer zegevierde in twee Touretappes en de groene trui won.

Gele trui
Ludwig kwam deze woensdag naar Hennie Kuiper Native, zoals het eigen museum heet op diens geboortegrond, het erf bij de ouderlijke boerderij in Noord-Deurningen. De Duitser kwam daar om enkele aanwinsten voor het museum te brengen, waaronder de gele trui van de Vredeskoers.
tekst gaat verder onder audiofragment
Verslaggever Teun van der Velden in gesprek met Olaf Ludwig en Hennie Kuiper
Verslaggever Teun van der Velden in gesprek met Olaf Ludwig en Hennie Kuiper

Goede relatie
Het werd een hartelijk weerzien tussen de twee wielerhelden van weleer. “Hennie was Olympisch kampioen, ik later in 1988. Via Team Stuttgart en later Panasonic heb ik een goede relatie met Nederland en het Nederlandse wielrennen gekregen.”

Groot kampioen

Hennie Kuiper is blij met de nieuwste bezienswaardigheden in zijn museum: “En het doet helemaal deugd en het is een hele eer als een groot kampioen als Olaf Ludwig die dan persoonlijk komt brengen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.