Overijssel ontwerpt slimme fabriek om woningen energie neutraal te maken

De provincie Overijssel gaat een fabriek ontwerpen die kant-en-klare renovatiepakketten maakt om bestaande woningen in een keer energie neutraal te maken. Waar die fabriek fysiek komt te staan is nog niet bekend.

Het plan voor de volautomatische fabriek wordt ontwikkeld door Overijssel, de provincie werkt samen met dertien andere partners uit zes verschillende landen het ontwerp verder uit.

Standaard pakketten 

Doel is om op grote schaal standaard renovatiepakketten te produceren. In die pakketten zitten bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor gevels en daken, warmtepompen, zonnepanelen, energie-omvormers en ventilatiesystemen. Door dit op grote schaal te produceren kunnen huiseigenaren of woningbouwverenigingen voor de helft van de huidige prijs zo'n pakket kopen en toepassen.

Locatie en ondernemers gezocht

De Europese Unie heeft het plan goedgekeurd en een subsidie van ruim 2 miljoen euro beschikbaar gesteld. De deelnemende partijen verdubbelen dat bedrag zodat er 4,4 miljoen euro klaar ligt voor het project. De komende drie jaar wordt gewerkt aan een blauwdruk voor de fabriek, worden ondernemers gezocht die de fabriek willen bouwen en exploiteren en wordt een locatie gezocht.

Enorme opgave

In Overijssel alleen al zijn er een half miljoen huizen die in aanmerking komen voor zo'n renovatiepakket. In heel West-Europa gaat het om 22 miljoen huizen. Gedeputeerde Annemieke Traag zegt dat alle bestaande woningen in 2050 energiezuinig en energie neutraal moeten zijn. "In het huidige tempo lukt dat niet. Vandaar dat we op zoek zijn naar een manier om dit proces te versnellen en goedkoper te maken."

Betaalbare oplossing

De slimme fabriek is een betaalbare oplossing zegt gedeputeerde Monique van Haaf. “Als we er in slagen een goede blauwdruk voor de fabriek neer te zetten, hebben we een oplossing in handen die naast de energietransitie ook bijdraagt aan goed en betaalbaar wonen voor onze inwoners.”

Deel dit artikel: