nieuws

Rechtse demonstranten dreigen met nieuwe actie bij Enschedese moskee

De organisatie Rechts in Verzet doet een nieuwe poging om te kunnen demonstreren vlak voor de moskee in Enschede. Begin deze maand nog heeft de politie een vergelijkbare manifestatie vroegtijdig beëindigd omdat de actievoerders slaags dreigden te raken met een grote groep moslims. Rechts in Verzet – een afsplitsing van het veelbesproken rechtse Pegida – zegt met een andere plek dan 'op de stoep van de moskee’ geen genoegen te nemen. "Dat is absoluut onbespreekbaar voor ons."
De actievoerders eisen bovendien voldoende politiebescherming.
De gemeente op haar beurt wil een nieuwe demonstratie aan de Atjehstraat koste wat kost voorkomen. "Dit lijkt ons niet verstandig", aldus een woordvoerder.

Invloed Erdogan
Hugo Kuijper, een van de oprichters van Rechts in Verzet (RIV), en zijn medestanders zeggen actie te willen voeren tegen de invloed van de Turkse premier Erdogan op de moskeeën in ons land en de bouw van een nieuw gebedshuis in Enschede.

Om diezelfde redenen werd begin deze maand een protestactie gehouden bij de moskee aan de Atjehstraat. Na overleg vooraf werd uiteindelijk in samenspraak met de politie besloten de manifestatie enkele tientallen meters verderop te houden.

Dreigende confrontatie
Niettemin dreigde de situatie alsnog uit de hand te lopen. Toen het tot een confrontatie leek te komen tussen een tiental actievoerders - dat spandoeken droeg en anti-islamleuzen scandeerde - en tientallen moslims, greep de politie op last van de loco-burgemeester in en beëindigde de betoging. Dit tot grote woede van de demonstranten.

Nieuw verzoek
Zij hebben daarom nu voor 1 juli een nieuw verzoek bij de gemeente Enschede ingediend.

Op de stoep

“We hebben in principe toestemming, maar moeten dan demonstreren op een grasveld aan de Kuipersdijk. Dichtbij de moskee, maar toch een stukje verderop”, zegt woordvoerder Hugo Kuijper. “Voor ons is dat onbespreekbaar. Om ons punt goed duidelijk te kunnen maken, willen we pal voor de moskee kunnen demonstreren.”

Politiebescherming
Bovendien eist RiV voldoende politiebescherming: “Vorige keer waren er welgeteld vijf agenten, terwijl wij met dertien personen oog in oog stonden met zo’n 150 tot 200 moslims. Dat kan natuurlijk niet.”

Reactie gemeente

Woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede bevestigt de plannen voor een nieuwe betoging: "Een vergunning aanvragen is niet nodig. Demonstreren is immers een recht. Wel moet er vooraf een aanvraag worden ingediend. De gemeente neemt vervolgens een beslissing op advies van diverse partijen. In dit geval waren dat onder meer de politie en een afvaardiging van de moskee. Afgaande daarop lijkt ons een nieuwe betoging aan de Atjehstraat niet verstandig. Daarop hebben we drie alternatieve locaties aan de hand gedaan, waaronder de Kuipersdijk. Als RiV het daar niet mee eens is, kan het bezwaar aantekenen. Maar dat gaat dan wel via de rechter."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.