nieuws

Vluchtelingen leren ondernemen in Overijssel

Slechts elf procent van de vluchtelingen in Nederland heeft na 2,5 jaar een baan en maar één procent begint een eigen onderneming. Universiteit Twente ondersteunt deze vluchtelingen en helpt hen met het opstarten van een eigen bedrijf of het op de markt brengen van een eigen product.
"In landen als Syrië en Eritrea hoef je je maar aan weinig regels te houden als je een eigen bedrijf begint", vertelt Jaap van Tilburg, advisor social entrepreneurship aan de Universiteit Twente. "De Kamer van Koophandel bestaat daar niet en er zijn geen belastingen. Je opent je deuren en je hebt een winkel."

Voorbereiding

Door het project krijgen de vluchtelingen hulp bij al het Nederlandse papierwerk. "We bereiden ze gewoonweg voor op het Nederlandse bedrijfsleven", zegt Van Tilburg.

Architect

Een van de vluchtelingen is Elias Jorjis uit Syrië. Hij loopt op dit moment stage bij Nijhoff Architecten uit Wierden. "Toen ik jong was, had ik al mijn eigen ondernemingen. Het zit in me en dat wil ik in Nederland doorzetten."

Beschermd beroep

Jorjis is afgestudeerd architect aan de universiteit van Aleppo. Met zijn diploma en werkervaring uit Syrie kan hij alleen niks in Nederland. "De architect is een beschermd beroep. Daar kom je niet zomaar tussen, daar heb ik meer scholing voor nodig. Ik heb de afgelopen jaren veel stage gelopen en vrijwilligerswerk gedaan. Met deze kennis hoop ik eind van het jaar mijn eigen onderneming te starten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.