Hoe een gezellige feestavond eindigde met de dood

"Het was een gezellige avond, maar hij eindigde in de dood", zegt de Officier van Justitie. Ze heeft het over de fatale feestavond begin augustus vorig jaar in Reutum, waarop Roelof Esman uit Winterswijk wordt doodgestoken.

Die avond was er feest. Het was 'bouwvak' en dat moest gevierd worden. Maar er ontstaat ruzie tussen twee groepen, tot tweemaal toe. Het feest van Roelof eindigt met een mes in de rug.

12 jaar cel

De twee broers Ruud en Frank ter H. uit Glanerbrug worden ervan verdacht de dodelijke steken te hebben toegebracht. Ze hoorden vandaag 12 jaar cel tegen zich eisen. Niet alleen voor doodslag, maar ook voor een poging daartoe. Want naast Roelof, wordt ook Angelino Esman in zijn rug gestoken. Hij heeft de steekpartij overleefd.

Eén en ander begint, als er een paar mannen aan de bar van het café in Reutum aan een lamp zitten te klooien. Er ontstaat onenigheid, die uitmondt in een ruzie tussen een groep uit Winterswijk en een groep uit Glanerbrug. Over en weer vallen rake klappen. Als de ruzie wordt gesust, gaat de groep Winterswijk naar buiten.

Schouder aan schouder

Mogelijk beginnen de Winterswijkers de groep uit Glanerbrug wat uit te dagen. Volgens een getuige lopen de broers Frank en Ruud dan schouder aan schouder naar buiten. Er wordt gezien dat Ruud een mes in zijn hand heeft. Buiten ontstaat weer een gevecht. Roelof en zijn broer Angelino worden allebei in de rug gestoken. Roelof overlijdt op die plek, Angelino overleeft.

De politie krijgt van ambulancepersoneel een mes aangereikt dat achter Ruud wordt gevonden. Ook ligt er een mes onder een tafeltje. Uit later onderzoek blijkt, dat beide messen dna bevatten van Roelof. Eén mes bevat dna van Roelof, zijn broer Angelino én van verdachte Ruud. Op geen van de messen zit dna van zijn broer Frank. Wel zit er op de handen van Frank dna van de overleden Roelof.

Eén van de verdachten is oud-profvoetballer Ruud ter H. uit Glanerbrug (Foto: crimesite.nl)
Eén van de verdachten is oud-profvoetballer Ruud ter H. uit Glanerbrug (Foto: crimesite.nl)
Fotograaf: crimesite.nl
Eén van de verdachten is oud-profvoetballer Ruud ter H. uit Glanerbrug

Kwaad bloed

Volgens Justitie zijn oud-profvoetballer Ruud en zijn broer Frank even schuldig. "Er zijn twee messen gevonden. Het is niet logisch dat Ruud twee messen in zijn handen heeft gehad." De broers zelf zeggen niets over het fatale voorval. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht. De familie van het slachtoffer vindt dat verschrikkelijk. "Het zet kwaad bloed bij de nabestaanden", zegt de Officier. "En het is onnodig grievend."

Pistool

De eis van 12 jaar cel wordt met applaus ontvangen door de familie van de slachtoffers. Eigenlijk is dat dat 'not done' in de rechtszaal. Wat verder de wenkbrauwen deed fronsen, was de slachtofferverklaring van de moeder van Roelof en Angelino. Tijdens het spreekrecht zei ze tegen de verdachten: "Het liefst pak ik nu een pistool en schiet ik jullie hier in de rechtszaal dood." De Bond van Wetsovertreders liet in een persbericht weten dat ze het niet begrepen dat rechters daar niet tegen optraden.

Twijfel zaaien

De verdediging van de broers uit Glanerbrug probeert veel twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van de getuigen. Aangestipt werd op welke punten verklaringen van getuigen elkaar tegenspraken. "Zo weet getuige X eerst te zeggen dat ze Ruud met een mes heeft gezien. Dan weer 'denkt' ze dat ze Ruud met een mes heeft gezien. Maar ze weet niet in welke hand hij dan dat mes had en of hij dat uit de keuken had gepakt", zegt advocaat Speijdel.

Slordig

Ook is er volgens Speijdel slordig omgesprongen met het bewijsmateriaal. "Een ambulancemedewerker heeft een mes aan de politie overhandigd. Maar waar had die al eerder aangezeten? Misschien zijn er zo sporen op het mes gekomen, die er eerder nog niet op zaten. Ook is dat mes pas later in een papieren zak gekomen. Wat is er in de tussentijd mee gebeurd? En dan stond er ook nog een verkeerde naam op die zak. In plaats van 'Ruud' stond er 'Frank' op de zak.

Daarnaast blijkt dat op meerdere plekken in het café messen voor het grijpen lagen. Met andere woorden. Hij zinspeelt daarmee op het gegeven dat ook de Winterswijkse groep een mes tot de beschikking kon hebben. Speijdel zoomt ook in op het drankgebruik van de getuigen. "Het gaat om 20 tot 30 glazen per persoon. Eén iemand had zelfs anderhalve krat bier op. En dan ook nog in combinatie met Jagermeister." Speijdel gebruikt het om de getuigenverklaringen onbetrouwbaar te laten zijn.

Politiemacht

Voor de zitting in de rechtbank in Almelo was veel belangstelling. Er waren veel vrienden en familieleden van de slachtoffers. Ook was er een behoorlijke politiemacht aanwezig, niet alleen in de rechtbank, maar ook erbuiten. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Glanerbrug Reutum Doodslag Nieuws
Deel dit artikel: