Snoeiharde conclusies onderzoeksrapport fipronil: NVWA geeft voedselveiligheid te weinig aandacht

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt voedselveiligheid te weinig aandacht. Dat blijkt uit onderzoek naar de fipronilaffaire door de commissie Sorgdrager. "Politiek en bestuur hebben een te beperkte opvatting over hun eigen rol wanneer het gaat om voedselveiligheid en komen pas in actie als zich een incident of crisis voordoet", zo staat in het rapport.

Het onderzoeksrapport wordt overhandigd op het Binnenhof aan ministers Bruno Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).


Te weinig voorrang

Volgens de commissie hebben bedrijven in de eierketen, de NVWA en de betrokken ministeries te weinig voorrang gegeven aan voedselveiligheid.

"Bedrijven in de eierketen komen hun verantwoordelijkheid niet na en bij de NVWA krijgt voedselveiligheid te weinig aandacht", zo staat er.


Het rapport is belangrijk voor pluimveehouders die getroffen zijn door fipronil, zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.


Boeren de dupe

"Tot nu toe zijn vooral boeren de dupe geworden van de fipronilaffaire. Het is belangrijk dat duidelijk wordt dat ook de Nederlandse overheid fouten heeft gemaakt", aldus De Haan vanochtend tegen RTV Oost.

De Haan hoopt dat de overheid voortaan sneller handelt als er een melding binnenkomt. Volgens haar deed de overheid te weinig om te voorkomen dat het uit de hand liep. De conclusies van het onderzoeksrapport onderstrepen haar standpunt. 


Onderschat

Want, zo staat in het rapport: "De NVWA heeft niet adequaat gereageerd op de signalen die in 2016 en 2017 binnenkwamen over het gebruik van fipronil. Dit leidde ertoe dat de situatie kon voortduren". De ministeries hebben de impact onderschat, aldus de commissie. 

"Financiële belangen moeten nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid", aldus commissievoorzitter Winnie Sorgdrager. "De eiersector worstelde al jaren met het probleem van bloedluis, ineens was er een wondermiddel". 

Volgens Sorgdrager hadden er toen al alarmbellen moeten rinkelen bij pluimveehouders. Dit bleef lang uit. Toen er daarna wél meldingen binnenkwamen, duurde het te lang voor er actie werd ondernomen. "Dat zegt iets over hoe het in ons stelsel geregeld is", aldus Sorgdrager.

Wat moet er anders?
Volgens de commissie moeten bedrijven zelf zorgen voor "een stelsel van zelfregulering waarin voedselveiligheid topprioriteit wordt". Hoe dit er precies uit moet komen te zien, is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat commerciële belangen ondergeschikt moeten worden aan voedselveiligheid. 

Voor de NVWA geldt hetzelfde; voedselveiligheid moet de hoogste prioriteit krijgen. Ook moet de NVWA sneller op signalen kunnen reageren en deze deskundig beoordelen. De ministeries moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor het hele stelsel van voedselveiligheid en er voor zorgen dat de eiersector ruimte krijgt voor zelfregulatie. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Fipronil NVWA Nieuws
Deel dit artikel: