nieuws

Erfgoedorganisaties luiden noodklok over voormalige BATO-fabriek in Enschede

Pand Nederlands Reisopera
Pand Nederlands Reisopera © Google Streetview
Drie erfgoedorganisaties slaan alarm over de voormalige BATO-fabriek in Enschede. Ontwikkelaar Nijhuis Bouw wil op het terrein een duurzame wijk bouwen en in dat plan zijn volgens de stichtingen de historische structuren en elementen van de fabriek niet meegenomen.
In een brief aan het gemeentebestuur doen Stichting Historische Sociëteit Enschede - Lonneker (SHSEL), Erfgoedvereniging Heemschut en de stichting Cuypersgenootschap het verzoek om deze 'vernietiging van erfgoed te voorkomen' en een plan te laten ontwikkelen dat 'stedenbouwkundig past en waarin de waardevolle historie zo goed mogelijk in het plan geïntegreerd wordt'.

BATO-fabriek

Het BATO-terrein ligt in de wijk Hogeland en staat ook wel bekend onder de naam NRO locatie, omdat de Nederlandse Reisopera op het terrein was gehuisvest. Op het terrein, gelegen in Hogeland Noord tussen Perikweg, Javastraat en Floresstraat, staat nog een groot deel van de voormalige BATO-fabriek.
"Een fabriek met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, de BoerenArbeidersTextielOnderneming (BATO) en ontworpen door de vermaarde Enschedese architect Van der Woerd. Deze fabriek is nooit heel groot geworden en de productie is relatief vroeg beëindigd in 1956", laten de stichtingen weten.

Opera
Op dat moment komt Opera Forum naar Enschede en is het gezelschap op zoek naar een onderkomen. Het Opera Forum neemt intrek in het vrijgekomen BATO-complex.
Hierdoor is het complex volgens de erfgoedstichtingen uitermate goed bewaard gebleven, inclusief veel van de originele staalconstructie en shedkappen.

Voorwaarden

Hoewel het terrein eigendom is van de Nederlandse Reisopera, heeft de gemeente randvoorwaarden opgesteld voor de herontwikkeling. Daarin staan volgens de stichtingen geen regels over het behoud van waardevolle historische structuren en bijzondere elementen. 
"Verder zijn ook geen stedenbouwkundige randvoorwaarden meegegeven, wat in een fraaie en historisch harmonisch gegroeide wijk als Hogeland Noord toch absoluut nodig is. In het plan Operahof komt geen enkel element van de historie terug en dreigt alle fraais gesloopt te worden. Het stedenbouwkundig plan past wellicht goed in een Vinexwijk, maar detoneert volledig op deze locatie."

Politiek

De politiek in Enschede heeft het college van burgemeester en wethouders inmiddels vragen gesteld naar aanleiding van de brief.
GroenLinks, EnschedeAnders.nl, D66 en het CDA willen weten hoe het college over de brief denkt. Ook willen ze van het college horen wat de belangrijkste historische waarden van het terrein zijn en of daar rekening mee is gehouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.