nieuws

Belevingsvlucht oversteeg ook in Overijssel ruim de geluidsnorm, ondanks 'ideale omstandigheden'

Ook in Overijssel zijn de geluidswaarden van de belevingsvlucht in grote lijn boven de gestelde normen gekomen. Ondanks de ideale omstandigheden voor de vlucht. "Dan kan je bijna alleen maar constateren dat de berekeningen niet kloppen", stelt Leon Adegeest van Hoog Overijssel.
Adegeest deelt hiermee de conclusies van Red de Veluwe. Die actiegroep constateerde maandag dat op alle meetpunten de geluidsnorm zoals die in de milieueffectrapport (MER) stond is overschreden. Tegen alle verwachting in, schrijft de actiegroep: "Onthutsend. Het is nu wel duidelijk dat er werkelijk niets klopt bij dit vliegveld en de aansluitroutes."

Ook in Overijssel

Volgens Adegeest geldt hetzelfde voor Overijssel: "En wat voor bewoording je daar aan hangt, onthutsend of niet, dat geloof ik wel. In grote lijn zien wij dat in onze provincie de geluidsniveaus overstegen worden." 
Heel specifiek ziet Adegeest vooral dat de stukken waar horizontaal werd gevlogen problemen opleveren: "En dat zijn hele lange stukken, zowel boven Gelderland als Overijssel. Daar zien we dat de geluidsniveaus aanzienlijk hoger waren dan in het MER staan."

Verrassende uitslag

Reden voor Adegeest om de meetmethodiek van de MER in twijfel te trekken: "Ik had verwacht dat deze vlucht, die onder ideale omstandigheden werd uitgevoerd, net binnen de normen zou vallen. Dat zelfs deze er boven valt vind ik verrassend."
Een prachtige dag, met weinig turbulentie, een vliegtuig dat net iets lichter uitviel. En dan toch vallen de metingen hoger uit dan de berekeningen. Adegeest: "Dan kan je bijna alleen maar constateren dat de berekeningen niet kloppen. De methodiek kan wel kloppen, maar de specificaties die er in gaan deugen niet. En dan is het eindantwoord ook fout. Garbage in, garbage out, op zijn Engels."

Bedenkingen dus terecht

Alle reden om als Hoog Overijssel alle zeilen bij te zetten, vervolgt Adegeest. Want dit moet uitgezocht worden: "We hebben bij de presentatie van de MER al kanttekeningen geplaatst. Nu zie je dat die bedenkingen terecht zijn."
"Ik denk dat het ministerie enorm baalt dat deze metingen gedaan zijn", besluit Adegeest. "Omdat ze met hun eigen meetmethoden nu hebben laten zien dat de geluidsniveaus hoger zijn dan ze hebben berekend. En dat is een groot probleem."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.