Forse toename aantal ongelukken op A28 bij Zwolle

Het aantal ongelukken op de A28 bij Zwolle is fors toegenomen. Dat blijkt cijfers van het Landelijk Centraal Meldpunt (LCM) die nieuwscorrespondent Stefan Verkerk heeft verzameld.

In het eerste halfjaar van 2017 waren meer dan 50 auto's betrokken bij een ongeluk. De eerste zes maanden van dit jaar waren dat er meer dan 80 en de maand juni heeft nog een paar dagen. Een toename van bijna 52 procent. 

Twee knelpunten

Kenners van de weg melden twee grote knelpunten in de A28 bij Zwolle. Nieuwscorrespondent Stefan Verkerk ziet het vaak misgaan bij het verkeer dat via de oprit Zwolle-Zuid de A28 opgaat richting Gelderland.

"Sjoelbak"

"Die komen in een soort sjoelbak terecht", omschrijft Verkerk. "Het verkeer voegt in en wil dan direct naar links, omdat het verderop bij knooppunt Hattemerbroek links moet aanhouden. Hier zie je geregeld auto's dwars voor elkaar staan."

Meer ongelukken op de A28

De andere kant op, vanuit het centrum van Zwolle naar Meppel, heeft het verkeer het volgens Verkerk ook lastig. "Hier is het gewoon heel erg druk", voert Verkerk op als belangrijkste reden van de vele ongelukken.

Stijgende lijn

Bij Stichting Incidenten Management Nederland (SIMN) zien ze dat het aantal ongelukken landelijk de afgelopen jaren toeneemt. Woordvoerder Ivo Wildenberg heeft er niet echt een verklaring voor. "Van 2005 tot 2013 daalde het aantal ongelukken tot 22.000. Vorig jaar gebeurden er 27.000 ongelukken.

"Dan heb je het over ongelukken waarbij sprake is van verzekerde schade en waarbij de hulp van een bergingsbedrijf nodig was", verklaart Wildenberg. "Het totale aantal ongelukken ligt zelfs nog iets hoger, want kleine ongelukken die mensen zelf afhandelen tellen wij niet mee."   

Meer over dit onderwerp:
Zwolle 112 ongelukken IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: