Burçak Sikar uit Hengelo komt uit de kast met hit in Turkije: "Ik wil dit dubbelleven niet meer"

Burçak Sikar is in Turkije momenteel de bekendste leraar van Nederland. De Turks-Nederlandse docent van het Montessori College in Hengelo heeft een nummer gemaakt waarin hij uitkomt voor zijn homoseksualiteit. Het is een hit in zijn geboorteland en dat is best bijzonder.

In Turkije is de clip en bijbehorende lied, Divas On The Dancefloor, namelijk behoorlijk omstreden. "In de clip zitten jongens die op hakken lopen, 'drags', mannen die met elkaar zoenen... Dat ligt toch wel gevoelig."

Het lied wordt dan ook gezien als een soort protestlied voor Turkse homo's. "Ik wilde een positieve boodschap uitdragen, maar dat het nu een protestlied wordt genoemd, vind ik ook wel leuk."

Dekmantel

Dat er door zijn Turkse landgenoten niet altijd even positief op gereageerd zal worden, staat dan ook vast. Maar de 32-jarige Hengeloër is het naar eigen zeggen zat om zijn geaardheid te moeten verbergen voor de buitenwereld.

Want die dekmantel heeft hij met het uitbrengen van dit nummer afgegooid. "Mijn ouders weten natuurlijk wel dat ik homo ben, net als mijn zus en mijn vrienden... Maar verder durfde ik er niet echt voor uit te komen."

Overdonderd

Het is voor Sikar dan ook even wennen dat het nummer nu een hit is en hij overdonderd wordt door de aandacht. "Aan de ene kant voelen de positieve reacties heel goed, maar aan de andere kant blijft het nummer een heel persoonlijk en kwetsbaar verhaal."

"Het is iets wat ik heel lang op mijn hart heb gedragen, waar nu iedereen een mening over heeft. Het is gek om dat dan in het Algemeen Dagblad of op Linda Nieuws terug te lezen."

Turkse Gay Pride

Toch was dit hét moment voor Sikar om zijn coming-out letterlijk met de rest van de wereld te delen.

"Ik was er zelf klaar voor, ik dacht: nu is het genoeg, ik wil dit dubbelleven niet meer. Aan de andere kant is de Gay Pride in Istanboel de laatste jaren afgeschaft. Daar was ik het niet mee eens, dus ik dacht: ik móét wat doen."

Meer over dit onderwerp:
Regio Hengelo Turkije Nieuws
Deel dit artikel: