nieuws

Syriëganger uit Heeten bekent gevochten te hebben aan het front

Victor D. uit Heeten bekent te hebben gevochten
Victor D. uit Heeten bekent te hebben gevochten © RTV Oost
Syriëganger Victor D. uit Heeten heeft gevochten aan het front in Syrië. Dat heeft hij toegegeven aan weekblad De Groene Amsterdammer.
D., die zichzelf Zakariya Al-Hollandi noemt, vertrok in 2013 naar Syrië. Tegenover RTV Oost verklaarde hij altijd ontwikkelingswerk te doen in Syrië. Wel zei hij aan het front te zijn geweest, maar of hij daadwerkelijk de wapens had opgepakt, wilde hij niet zeggen. Ook liet hij in het midden bij welke groepering hij zich had aangesloten.

"Sommige dingen horen bij oorlog"

"Ik ga nog wel naar het front, maar niet meer zo vaak als eerst", zegt hij tegenover De Groene Amsterdammer.
"Ik ben 30 en aan het front sta je met ontzettend jonge jongens. Ze zijn nooit jonger dan zestien, dat accepteren wij niet. Maar ze zijn zo gemotiveerd dat het soms wat roekeloos is. Daar zit ik niet meer op te wachten. De vijand is vaak ver weg, of in een huis. Het is niet meer zoals vroeger dat je met een zwaard vecht en dus voelt hoe het is om iemand te doden. Sommige dingen horen nu eenmaal bij oorlog. Dat zal een non-combatant niet zomaar kunnen plaatsen." 
Op de vraag van RTV Oost of hij mensen heeft gedood of geraakt, antwoordt D. 'Geen idee'.
Geen spijt  
De Heetenaar laat weten geen spijt te hebben van zijn daden.
"Ik vergeet niet dat het Assad was die duidelijk als eerste over de schreef ging. En ik denk dat je ons niet kan verwijten dat we niets hebben gedaan om het Syrische volk te helpen. Ik heb voedsel en kleding uitgedeeld, gevochten, de grenzen bewaakt. Als ik dat voor Nederland had gedaan, was ik onthaald als een held."

Terugkeren
D. wil het liefst terug naar Nederland, maar dat laat hij onder meer afhangen van de celstraf die hem te wachten staat. Dinsdag dient zijn zaak voor de rechtbank van Rotterdam. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van lidmaatschap van een terroristische organisatie en deelname aan de gewapende strijd.

"Ik moet echt grote opofferingen in mijn vrijheid ondergaan die niet ophouden wanneer ik de terroristenafdeling verlaat. Welk werk zou ik daarna moeten gaan doen? Mijn hart ligt bij onderwijs, maar zou jij het leuk vinden om ineens te zien dat ik de leraar van jouw kinderen ben? Tien jaar gevangenisstraf is een grote: ‘no way’. Heel simpel: in mijn ogen doe ik helemaal niets fout."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.