nieuws

Snelweg A1 is vanaf 2020 tussen Twello en Rijssen een stuk breder

De A1 tussen Twello en Rijssen is vanaf 2020 voor een groot deel verbreed. Het werk kan beginnen nu verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen heeft ingestemd met de plannen voor de A1. Ze heeft het zogenoemde tracébesluit A1 Apeldoorn-Azelo vastgesteld. Daarin staat wat er allemaal gaat gebeuren.

Hoe lang wordt er gewerkt aan de weg?

De verbreding van de snelweg gaat zo'n tien jaar duren. Maar het werk is verdeeld in fases. Je hoeft dus niet tot 2028 te wachten voor je kunt rijden over een bredere weg.
Tussen 2018 en 2020 wordt de weg tussen Twello en Deventer verbreed naar twee keer vier rijstroken. In diezelfde periode vindt ook de verbreding plaatst tussen Deventer-Oost en Rijssen. Hier wordt de A1 verbreed naar twee keer drie rijstroken. Als dit is gebeurd, dan is de A1 op dat moment over een lengte van circa 28 kilometer in beide richtingen verbreed.
Vier jaar later gaat het werk aan de weg verder. Tussen 2024 en 2028 vindt de verbreding plaats tussen Apeldoorn en Twello, tussen Deventer en Deventer- Oost en tussen Rijssen en knooppunt Azelo.

Waarom wordt niet alles in één keer gedaan?

Dat de werkzaamheden zijn opgesplitst is een geldkwestie. De verbreding van de A1 wordt betaald door de provincies Overijssel en Gelderland en het Rijk. Het gaat om grote bedragen en niet al het geld is direct beschikbaar. De werkzaamheden kosten in totaal 400 miljoen euro. 

Wie mag de A1 verbreden?

De gelukkige is wegenbouwer Heijmans. Dit bedrijf mag in elk geval de eerste fase uitvoeren. Daarvoor krijgt het bedrijf 127,3 miljoen euro. Heijmans start nu met de voorbereidingen voor de realisatie van het werk, zoals ontwerptekeningen en de aanvraag van vergunningen. De realisatie van de wegverbreding staat vanaf het voorjaar van 2019 gepland. Komend najaar vindt naar verwachting al wel asfaltonderhoud plaats, en onderhoud en reparaties aan diverse viaducten op het gedeelte Rijssen-Azelo.

Waar kan ik de plannen inzien?

Alle documenten staan op www.platformparticipatie.nl/a1-apeldoorn-azelo. Wil je de stukken liever op papier inzien? Ook dat kan. Vanaf vandaag tot en met 8 augustus 2018 liggen ze ter inzage op de volgende locaties:
 • Stadhuis gemeente Almelo, Haven Zuidzuide 20 in Almelo
 • Stadhuis Gemeente Apeldoorn Marktplein 1 in Apeldoorn. Dit kan tot 2 juli vanwege de verbouwing van het gemeentehuis. Vanaf 2 juli zijn de stukken in te zien bij Werkplein Activerium, Deventerstraat 46 in Apeldoorn
 • Gemeentehuis Borne, Rheineplein 1 in Borne
 • Stadhuis gemeente Deventer, Grote Kerkhof 1 in Deventer
 • Gemeentehuis Hof van Twente, De Hofte 7 in Goor
 • Gemeentehuis Lochem, Hanzeweg 8 in Lochem
 • Gemeentehuis Rijssen–Holten, Schild 1 in Rijssen
 • Gemeentehuis Voorst, H.W. Iordensweg 17 in Twello
 • Gemeentehuis Wierden, Pouliestraat 3 in Wierden
 • Provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2 in Zwolle
 • Provinciehuis Gelderland, Markt 11 in Arnhem
 • Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 in Arnhem

Kan ik ook worden bijgepraat over de plannen?

Dat kan ook. Rijkswaterstaat organiseert twee informatiebijeenkomsten waar ze de plannen voor de A1 toe licht en waar bewoners en andere belanghebbenden vragen kunnen stellen over de beantwoording van hun zienswijzen en over de wijzigingen tussen het Ontwerptracébesluit en het tracébesluit. De informatiebijeenkomsten zijn op:
Donderdag 5 juli van 17- 21 uur in het gemeentehuis van Voorst aan de H.W. Iordensweg 17 Twello én op maandag 9 juli van 17-21 uur in zalencentrum 't Hof van Colmschate aan de Holterweg 104 in Colmschate. Je kunt zo binnenlopen. Aanmelden is niet nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.