nieuws

Raalter bio-boer over Fosfaatwet: "Ze moeten blij zijn dat ik een bio-bedrijf ben gestart"

Raaltenaar Rob Kleinlangevelsloo is een bio-boer, maar moet toch aan de fosfaatregels voldoen. Onzin, vindt Rob. "Ze praten over duurzaamheid, mijn bedrijf past perfect in het plaatje. Ze moeten blij zijn dat ik een bio-bedrijf ben gestart."
Rob is niet de enige biologische boer die zo over de fosfaatrechten denkt. Daarom voerden bio-boeren vanmiddag actie in Den Haag om minister Schouten ervan te overtuigen dat de Fosfaatwet wel degelijk ruimte biedt om voor hen een maas in de wet te vinden.
In de Fosfaatwet moeten biologische melkveehouders, net als de reguliere boeren, fosfaatrechten kopen, terwijl zij juist een mesttekort hebben. Dat trekt een zware wissel op de kleine groep bio-boeren, die een flinke kostprijsverhoging voorzien.

"Geen mestoverschot"

"Wij kunnen al onze mest op onze eigen grond kwijt. Wij veroorzaken dus geen mestoverschot, dus waarom moeten wij dan boeten? Vorig jaar heb ik twintig koeien opgeruimd en een boete van 30.000 euro betaald. Dat vinden wij niet terecht", legt Rob uit.

Fosfaatrechten bijkopen

Maar wat als minister Carola Schouten niets met die boodschap doet? "Dan heb ik als individu een probleem", vertelt de Raaltenaar. "Dan moet ik rechten bijkopen, waardoor ik een kostenpost van zo'n 320.000 euro krijg. Dat ga ik niet ophoesten."

Veestapel uitdunnen

Rob heeft nog een optie, dan moet hij weer een deel van zijn veestapel wegdoen. "Dan moet ik de helft van mijn koeien wegdoen, dat betekent ook de helft aan inkomsten. Ik ben dankzij onze boerderijwinkel niet helemaal afhankelijk van de koeien, maar het is wel de basis", besluit Rob.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.