nieuws

Ook Overijsselse bio-boeren vanmiddag in Haagse 'rouwstoet' om fosfaatrechten

Koeien in de schaduw
Koeien in de schaduw © RTV Oost
Biologische melkveehouders voeren vanmiddag in Den Haag actie tegen het fosfaatbeleid. Minister Schouten krijgt van de boeren een brandbrief, met daarin het verzoek om biologische melkveehouders vrij te stellen van het fosfaatrechtensysteem. 
De toekomst van de biologische sector staat op het spel, stellen de boeren. Daarom zullen ze in een rouwstoet naar de Tweede Kamer trekken om de brandbrief aan de minister te overhandigen.

Wat is het probleem?

Van de circa 18.000 Nederlandse melkveebedrijven werken er 450 gecertificeerd biologisch. Zij werken in een eigen zuivel –en mestmarkt, met een hoge standaard als het gaat om dierenwelzijn, milieu, biodiversiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De intensieve melkveehouderij heeft een mest- en dus fosfaatoverschot. Om alsnog vee te houden op hun beschikbare gronden moeten zij dure fosfaatrechten kopen.  
In deze Fosfaatwet moeten ook biologische melkveehouders fosfaatrechten kopen, terwijl zij juist een mesttekort hebben. Dat trekt een zware wissel op de kleine groep bio-boeren, die een flinke kostprijsverhoging voorzien. Verbijsterend, aldus de bioboeren. 

Wat willen de bioboeren?

De Fosfaatwet biedt ruimte voor een vrijstelling. Juist de goed afgebakende groep biologische melkveehouders wil vrijgesteld worden. Minister Schouten weigert tot nu toe die vrijstelling aan de kleine groep biologische melkveehouders te verlenen.
De Eurocommissie Milieu heeft de biologische melkveehouders per brief juist laten weten dat het te rechtvaardigen is als zij een vrijstelling krijgen, omdat de biologische sector niet betrokken is bij de mest en milieuproblemen van de gangbare sector. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.