nieuws

Justitie weet niet waar getuige in grote zaak gedwongen seks is

"Mogelijk is ze in Roemenië. Maar het kan ook in Duitsland zijn." Justitie Oost-Nederland is op zoek naar een getuige in een omvangrijke gedwongen prostitutiezaak. "Overigens heeft ze ook al in Italië gezeten."
Kortom, het Openbaar Ministerie heeft geen flauw benul waar de Roemeense Iudith is. Samen met haar man kan ze getuigen in een zaak, waarin volgens Justitie een handvol Oost-Europese dames gedwongen zijn tot prostitutie in Almelo, Zwolle en Hellendoorn.
De twee worden gezocht in opdracht van advocaten van de verdachten. Iudith heeft haar verhaal al eens aan de politie gedaan, maar nu moet ze worden gehoord bij de rechter-commissaris. "Mevrouw is een Roma en die reizen nogal eens", zegt één van de advocaten.

Jarenlange seksuele uitbuiting

Er zijn in totaal 8 verdachten, uit Almelo, Vriezenveen, Gildehaus (Duitsland), Wezep en Oss. De uitbuiting van vrouwen zou hebben plaatsgevonden tussen 2011 en 2014. De twee hoofdverdachten, Herman W. en de in de Roemenië geboren Iuliana R. komen uit Almelo. Ze worden ervan verdacht dat ze meerdere Roemeense dames in de prostitutie gedwongen hebben. Onder die dames was de gezochte Iudith. 

Flatje

Met het verdiende geld zouden ze onder andere een flatje hebben gekocht aan de Almelose Jan van Goyenstraat. Dat deden ze volgens het OM door eerst een kleine 70.000 euro aan cash op de rekening van Herman's vader te storten, om vervolgens de notaris te betalen. Herman's vader wordt daarom verdacht van witwassen.
De 70.000 euro zou verdiend zijn door het geld af te pakken van de Roemeense dames die ze lieten prostitueren. Seksafspraken werden gemaakt via online advertenties. Daarbij werden pikante foto's geplaatst.
Herman en Iuliana hebben een tijdlang in voorarrest gezeten. Herman in de gevangenis in Almelo, Iuliana in Zwolle. Inmiddels wachten ze het eindproces af op vrije voeten.

Niet weigeren

Naast het Almelose stel, worden er nog vijf mensen van ongeveer dezelfde feiten verdacht. Telkens gaat het om inzetten van Poolse en Roemeense meiden. Uit Justitiële stukken valt op te maken dat de dames geen klanten mochten weigeren, anders draaiden ze zelf op voor de gederfde inkomsten. De prostituees werkten vanuit de huizen van de verdachten. Ook werden er huizen voor de werkzaamheden gehuurd. 

Zeven dagen

De rechtbank in Almelo wil de omvangrijke mensenhandel-zaak begin volgend jaar gaan behandelen. Vanaf eind januari zijn er maar liefst zeven dagen voor uitgetrokken. Volgens één van de advocaten van de verdachten zullen de eisen 'pittig' gaan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.