nieuws

Het is officieel droog in Overijssel; fruittelers sproeien zich een ongeluk

Vanaf vandaag is officieel sprake van een droogteperiode in Overijssel. Al twintig dagen is er geen meetbare neerslag gevallen. Toch rinkelen de alarmbellen bij boeren en instanties nog niet. "Het is droog, maar we hebben weleens erger meegemaakt", zegt Annet Terpstra, communicatie-adviseur bij LTO Noord.
Terwijl in Limburg op dit moment een beregeningsverbod geldt, mogen de Overijsselse boeren hun akkers nog steeds besproeien met water uit sloten en beken.

Buffer

"Door het vroegtijdig openzetten van sluizen en gemalen hebben we een buffer gecreëerd", meldt Herald van Gelner, communicatie-adviseur van Waterschap Drents Overijsselse Delta. 
"Voor de melkveebedrijven is dit weer juist gunstig", vertelt Terpstra. "Aan het begin van dit jaar waren er enkele natte periodes, daardoor was er veel gras. Door het warme weer van dit moment kan er worden gehooid en ingekuild."

Sproeien

Fruitteler Jos Schilderinck sproeit zich een ongeluk deze dagen. "We hebben alleen één probleem: de boom kan bijna meer verdampen, als dat de wortel van de plant op kan nemen." En dat heeft een negatief effect op de vruchten van de teler. "Ze worden slapper en dat kost weer smaak en kwaliteit."
Op de fruitboerderij Oold Bleank wordt momenteel vooral gewerkt aan de aardbeien en de kersen. "De aardbeien zijn op dit moment wel heel erg duur, dat heeft te maken met de hele warme mei en juni maanden. Direct na het plantten werden de bomen met de hitte geconfronteerd. Dan gaan ze iets te snel in de bloem, en is er onvoldoende blad om die vruchten mee te voeden." Het gevolg is dat de vruchten met deze hitte iets eerder afrijpen.

Minder aardbeien, hogere prijzen

"Bij één aardbei zie je dat niet, maar aan het einde van de rit levert het ons minder op", vertelt Schilderinck. Als fruitteler komt hij ook regelmatig op de veiling voor andere producten, maar aardbeien zijn daar op dit moment nauwelijks verkrijgbaar. En zijn ze er wel, dan betaal je bijna het driedubbele ten opzichte van vorig jaar. "De aardbeien kosten nu meer dan drie euro per bakje, vorig jaar rond deze tijd was dat ongeveer een euro."
Fruitteler Schilderinck is heel wat gewend qua weer, en schrikt dus nog niet echt van de voorspellingen. "Elk jaar is er weer een bijzonder jaar, vorig jaar was het aan het begin heel warm en daarna heel nat, nu heel droog en heel zonnig." Toch zou een klein buitje deze week wel welkom zijn. "Maar een plensbui heeft dan weer geen zin, dan gaan die bomen het water opslurpen en dan knappen de kersen uit elkaar."

Aanhoudende droogte

Volgens het KNMI blijft het de komende week nog warm en droog. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta houdt de situatie daarom nauwlettend in de gaten.
"We zitten nu op 70 procent, dus we kunnen nog meer water inlaten", laat Van Gelner weten. "Hoe lang we kunnen voorzien in de vraag naar water, kunnen we moeilijk aangeven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.