Moordverdachte in zaak Joey Moes lijkt sowieso 'het haasje'

"Hoe kun je nou een sms'je sturen, vervolgens 5 kilometer rijden, dan iemand door z'n hoofd schieten, omkleden, schoonmaken en vervolgens aantoonbaar 4,6 kilometer verder zijn, in 20 minuten tijd. Dat is onmogelijk."

Aan het woord is advocaat Ural van moordverdachte Diego U. Die wordt door Justitie verdacht van moord op de Enschedese Joey Moes halverwege december 2014.

Diego U.

Ruzie over speed

Volgens het OM heeft Diego om 22.09 uur een sms'je gestuurd, voor een afspraak op de Zonstraat. De 2 hadden ruzie met elkaar over een partij van 4 kilo speed, die niet aan de kwaliteitseisen voldeed. Volgens Joey Moes moest Diego hem daarom 4.000 euro betalen, en wel heel snel. Er was al meer dan een maand ruzie over. De fatale dag werden er 70 berichten over verzonden. 

Door het hoofd geschoten

Het afspraak-sms'je is volgens Justitie verstuurd vanaf het adres Staalsteden in Enschede. Joey Moes werd ongeveer 5 minuten later op de Zonstraat van dichtbij door zijn hoofd geschoten. Dat moet gebeurd zijn met een jachtgeweer, waarvan de loop was afgezaagd. Volgens getuigen waren neus en oogkas weggeblazen.

"Je kunt je een voorstelling maken hoe de dader er uit moet hebben gezien", zegt advocaat Ural. "Die moet onder de weefsel-, bloed- en schotresten hebben gezeten. Mijn cliënt is vervolgens aantoonbaar om 22.29 aan de Beneluxlaan geweest. Dat is 4,6 kilometer verderop. Jezelf schoonmaken in zo'n korte tijd is ondoenlijk." Volgens Ural heeft zijn cliënt de moord dan ook niet gepleegd en wil vrijspraak.

Meer misdaden

Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over. Ze heeft in hoger beroep dan ook 18 jaar celstraf tegen Diego geëist, hetzelfde als in eerste aanleg. Volgens de Officier van Justitie was Diego enorm onder druk gezet door Joey en zijn vader. "Hij zag geen andere uitweg meer dan Joey om het leven te brengen."

Justitie wil dat hij 11 jaar voor de moord achter de tralies gaat en 7 jaar voor andere feiten, zoals een gewelddadige overval en bezit van een kilo speed. De rechtbank sprak Diego vorig jaar vrij van de moord en veroordeelde hem tot 7 jaar voor de andere misdaden.

De mysterieuze 'Sam'

Volgens Diego zelf zit ene 'Sam' achter de moord. Maar ondanks een groot politie-onderzoek is er nooit een Sam gevonden. Ook getuigen zeggen geen Sam te kennen. Diego zelf zegt op de avond van de moord nog 500 gram speed voor Sam te hebben gekocht. Dat vindt Justitie raar. "U had een conflict met Joey Moes over drugs en geld. U had moeite met betalen, maar u koopt voor Sam wel even voor een paar honderd euro aan drugs?"

Compositietekening van de mysterieuze 'Sam'

Getuigen

Tegen Diego zijn belastende getuigenverklaringen. Zo zou hij in de nacht na de moord naar Amsterdam zijn gegaan. Volgens Justitie om de bloemetjes buiten te zetten, blij dat hij van 'een probleem' af was. In Amsterdam zou hij hebben bekend dat hij de moord zou hebben begaan. Dat zou hij onder meer hebben gezegd tegen de barman.

Die barman zegt nu echter dat niet meer te kunnen herinneren. Afgelopen zondag nog heeft een getuige een verklaring afgelegd bij de politie. Die zegt dat 'ie van Diego zelf heeft gehoord dat die heeft geschoten. Veel getuigen in de zaak zijn door advocaat Ural als onbetrouwbaar bestempeld. "Zo zijn er 2 mensen die belastend verklaard hebben, verslaafd aan de GHB. Die hebben geheugenproblemen."

Klodder spuug

Op de plaats delict is in december 2014 ook een klodder spuug gevonden. Lange tijd was onbekend van wie die spuug was. Er was geen match in de databank van Justitie. Nu blijkt dat die spuug van een Enschedeër was, die inmiddels is overleden. De man is doodgestoken door zijn broer.

"Maar nu we weten van wie die spuug was, waarom wordt dan niet onderzocht of diegene iets met de moord te maken kan hebben?", vraagt advocaat Ural. Volgens familie van Joey Moes is het echter niet gek dat er spuug van die persoon is gevonden, omdat er 3 neefjes van hem dichtbij de moordplek wonen.

Laatste woord

Diego sprak vandaag de laatste woorden in de rechtszaal. Hij zei: "Ik ben geen moordenaar. Ik heb Joey niet doodgeschoten. Er komt een dag dat jullie zullen zeggen: sorry Diego, we dachten echt dat jij het was. Inmiddels ben ik mijn leven aan het opbouwen. Ik wil sociaal-maatschappelijk werk gaan doen, in samenwerking met de kerk. Ik wil jongeren behoeden in de criminaliteit te gaan. Ik heb berouw van mijn misdaden. Maar ik benadruk, ik ben niet de schutter. 

Het haasje

In de rechtbank waren vandaag veel familieleden en vrienden van Joey Moes aanwezig. Sommige waren in tranen. De vader van Joey zat in een andere zaal en volgde de zitting op een videoscherm. De toenmalige vriendin van Joey werd het pleidooi van de advocaat af en toe te veel. Ze verliet enige tijd de rechtszaal.

Volgens de vele agenten in de rechtbank werd er op de publieke tribune gezegd dat als de verdachte Diego ooit vrijkomt, hij sowieso 'het haasje' is. Ze impliceerden hiermee het recht in eigen hand te gaan nemen. Het Gerechtshof doet over 2 weken uitspraak.

Deel dit artikel: