Heldendaad: medaille voor agent die in vrije tijd 13-jarige drenkeling redt

Hij ging met gevaar voor eigen leven het ijskoude water in, maar ‘agent-in-vrije-tijd’ Johan Haarhuis (52) wist met zijn riskante actie het leven te redden van een 13-jarige jongen. Vanmiddag kreeg hij voor zijn heldendaad door burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen een zilveren medaille opgespeld.

De jongen was in februari dit jaar met zijn fiets het ijs bij de sporthal opgegaan. Het ging mis toen het ijs het begaf en de knaap in het steenkoude water belandde.


Doodsangst
De Albergenaar Haarhuis was aan het sporten toen enkele jonge meiden in paniek naar binnen renden om alarm te slaan. Haarhuis maakte een inschatting en wist – al ijsbrekend – de jongen te bereiken. Die had intussen al een kwartier lang tevergeefs geprobeerd het gladde ijs op te klauteren en verkeerde in doodsangst.


Lichaamstemperatuur

De lichaamstemperatuur van de Tubbergse knaap was intussen behoorlijk gedaald. In het ziekenhuis moest zijn situatie vervolgens zorgvuldig in de gaten worden gehouden.


Medaille
Haarhuis ontving vanmiddag uit handen van burgemeester Haverkamp de zilveren medaille van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen. Ook lag er een brief met de complimenten en een gesloten envelop klaar van landelijk korpschef Erik Akerboom.


En het slachtoffer zelf? Dat bedankte zijn redder vanmiddag uitvoerig.

Meer over dit onderwerp:
Tubbergen Albergen Nieuws
Deel dit artikel: