Ruim 100 dagen na gemeenteraadsverkiezingen heeft Enschede een coalitie

Ruim 100 dagen hebben ze erover gedaan, maar vanavond is het zover: Enschede heeft een nieuwe coalitie. Deze zal de komende raadsperiode worden gevormd door Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie.

In eerste instantie onderhandelden de partijen niet met de PvdA, maar met GroenLinks. Eind mei klapte deze onderhandelingen. Vooral op het sociaal domein konden de partijen het niet eens worden. De gemeente heeft namelijk een miljoenentekort op dat gebied, waardoor er harde keuzes gemaakt moeten worden. 

Gedoe

Naast dit struikelblok, was er ook gedoe over de wethouders. Zo legde fractievoorzitter Laurens van der Velde van de PvdA zijn voorzitterschap neer, nadat bleek dat hij niet de wethouder werd. Arjan Kampman werd vanuit de PvdA als beoogd wethouder voorgesteld. 

Daarnaast wilde Burgerbelangen, de grootste partij na de verkiezingen in maart, twee wethouders leveren. Dit is niet gelukt. Wethouder van Agteren heeft daarom het veld geruimd om aan fractievoorzitter Niels van den Berg ruimte te geven.

De nieuwe wethouders worden Niels van den Berg (Burgerbelangen), Arjan Kampman (PvdA), Eelco Eerenberg (D66), Jurgen van Houdt (CU) en Jeroen Diepemaat (VVD).