Aanhoudende droogte zorgt voor plezier, maar lang niet iedereen staat te juichen

De aanhoudende droogte zorgt voor wisselende stemmingen. Waar het de mensen van het Tuindorpbad in Hengelo niet lang genoeg droog en zonnig kan zijn, daar hopen onder meer de telers van groente en fruit heel erg op regen.

Bij het Tuindorpbad in Hengelo was het vanmorgen om 10.00 uur al behoorlijk druk. "Het is natuurlijk ook fantastisch weer", zegt Janine Francken van het Tuindorpbad. "Het waterpeil is de afgelopen tijd wel behoorlijk gezakt, maar er is nog geen aanleiding om bijvoorbeeld een duikverbod in te stellen."

Uren extra kwijt

Groente- en fruitteler Jos Schilderinck van Oold Bleank in Rossum is uren extra tijd kwijt om de gewassen van water te voorzien. "We hebben op het veld winterwortels een automatische sproeier staan, maar die moet om de zoveel tijd wel weer naar een andere plek verzet worden. Dat kost tijd."

Niet sproeien is geen optie, weet Schilderinck. "We moeten wel, anders gaat het niet goed. De wortels moeten veel water hebben. Bij bijvoorbeeld de kersen is het anders. Daar druppelen we water bij. Als je daar te veel in één keer bij doet, barsten ze en dan heb jer niks meer aan."

'Rustige zondag'

Bij het buitenbad in Hengelo hebben ze ook in de gaten dat de droogte aanhoudt. "Daar hebben we alleen maar geluk mee." De teler vat het simpel samen: "Als het nou de hele nacht zou regenen, dan hebben wij ook eens een rustige zondag."

Deel dit artikel: