nieuws

Vogelwerkgroep Geesteren schaft drone aan ter bescherming weidevogelnesten

Kuikens van weidevogels
Kuikens van weidevogels © Jauke Boerdam
De Vogelwerkgroep Geesteren gaat een drone aanschaffen waarmee de nesten van weidevogels opgespoord en beter beschermd kunnen worden. Dat meldt Tubbergen Nieuws.
Jaarlijks worden al meer dan 90.000 nesten van weidevogels zoals de grutto, kievit en scholekster door vrijwilligers en agrariërs gevonden en vervolgens beschermd. Dat is echter naar schatting slechts ongeveer 20% van het totaal aantal nesten.
Dat kan beter, bedacht de Vogelwerkgroep Geesteren, die vervolgens het idee opvatte om een drone met warmtebeeldcamera aan te schaffen. 
Daarmee kan tussen de 30 en 40 hectare per uur gescand worden. De eieren zijn door het broeden namelijk warmer dan de omgeving, waardoor die makkelijker op te sporen zijn. Speciale software filtert molshopen en muizen uit het beeld.

Minder verstorend

Verdere voordelen van drones zijn dat deze minder verstorend werken voor vogels dan een zoektocht per voet, de locatie nauwkeuriger is te bepalen en dat de informatie makkelijk in een database is op te slaan.
Een drone met thermische camera kan niet alleen ingezet worden om vogelnesten op te sporen, maar ook bijvoorbeeld reekalveren. In het maaiseizoen willen die zich nog wel eens verstoppen in het hoge gras, met soms dramatische gevolgen als een boer met zijn maaimachine over de kalfjes heenrijdt.

Crowdfundingsactie

Voor het inzamelen van voldoende financiële middelen om de plannen realiseerbaar te maken, heeft Vogelwerkgroep Geesteren de crowdfundingsactie Red de Grutto opgezet. Deze wordt ondersteund door prominenten als oud-landbouwminister Cees Veerman en de bekende cabaretier/schrijver Hans Dorrestijn. Beiden zijn vol lof over de actie en hebben een donatie gedaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.