nieuws

Pur-huis in Vriezenveen is gesloopt, eerste stap naar nieuwe toekomst gezet

De woning waarin ieder lid van het jonge gezin Keijzer uit Vriezenveen op onverklaarbare wijze ontzettend ziek werd, is afgelopen weekend tegen de vlakte gegaan. De broer van het gezin wil met noaberschap maar zonder hulp van de verzekeringsmaatschappij, een nieuw huis bouwen en zijn broer een nieuwe toekomst geven.
Rick, Fredrike en hun kinderen hebben het de afgelopen jaren flink te verduren gehad. Want nadat zij hun woning met purschuim lieten isoleren, werden alle gezinsleden ernstig ziek. Dit alles lijkt te maken te hebben met het aanbrengen van isolatie in muren en kruipruimtes.
Tijdens dat isolatieproces zijn door de uitvoerend aannemer fouten gemaakt. Daardoor bleek het huis flinke schade op te lopen maar erger nog, de kinderen en hun ouders werden ernstig ziek. Destijds was nog niet bekend dat het inademen van de gassen uit het net aangebrachte purschuim behoorlijke gezondheidsklachten teweeg kan brengen. Die klachten losten uiteindelijk op toen Rick Keijzer met zijn gezin de woning verliet en introk bij zijn ouders.
De woning van Rick Keijzer is dit weekend gesloopt (tekst gaat verder onder de foto)

Wel verzekerd, niet gedekt

De uitvoerend aannemer was verzekerd en het huis was ook tegen schade gedekt. Maar omdat de verzekeringsmaatschappij vond dat zij niet (geheel) aansprakelijk was, volgde een jarenlange procedure waaraan Rick en Fredrike nu zelf een einde hebben gemaakt. "Wij zijn ook mensen en zoiets ga je niet in de kouwe kleren zitten. We zagen het aankomen dat we nog jaren aan het procederen zouden zijn, met een onzeker resultaat tot gevolg. Daar hadden we geen zin meer in dus we hebben bij de verzekering de stekker eruit getrokken", aldus de broer van het gedupeerde gezin, Leon Keijzer.

'De Grote Uitdaging'

Leon startte een stichting waarmee hij sponsoren en donateurs wil verleiden een steentje bij te dragen aan de nieuwe toekomst van het jonge gezinnetje dat zoveel te lijden had. Stichting 'De Grote Uitdaging' heeft inmiddels ruim 39.000 euro opgehaald en zo is een belangrijke stap gezet in de bouw van een nieuw huis. "De totale begroting is 120.000 euro en daarmee willen we een compleet nieuwe woning zetten op dezelfde plek. We willen het doen zonder manuren. Dus iedereen die een handje mee helpt, doet dat vrijwillig en zonder vergoeding. We zijn al heel ver maar de laatste loodjes zijn meestal de zwaarste." 

Sloop

Toch heeft Leon de eerste concrete stap gezet. Dit weekend ging het oude huis tegen de vlakte. Rick, Fredrike en hun kinderen konden er niet bij zijn omdat ze nog steeds hypersensitief zijn voor de chemische gassen die nog steeds uit het huis ontsnapten. Maar ze zijn blij met de eerste stap naar een toekomst samen in een eigen woning.
Videoreportage over de sloop van de oude woning

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.