nieuws

Duits plan voor ombouw zoutcavernes tot mega-batterij wekt brede Twentse interesse

Het Duitse energiebedrijf EWE ontwikkelt een mega-batterij in Jemgum. Twee zoutcavernes moeten in 2025 stroom leveren aan een stad zo groot als Deventer. Vanuit Twente is er brede interesse. Worden de zoutcavernes onder het Twentse landschap over enkele jaren ook mega-batterijen?
Tekst gaat verder onder de video.
Ruud Dilling over Duitse plannen voor superbatterij

Proefopstelling

Duitsland maakt haast met de overgang van fossiele energie naar duurzame energie. Struikelblok is de opslag van met name zon- en windenergie, de oplossing is mogelijk opslag in lege zoutcavernes. 
EWE is één van de grotere energieleveranciers in Duitsland met een omzet van acht miljard euro per jaar. In Jemgum wordt nu nog gas opgeslagen in zes lege zoutcavernes maar als alles meezit gaat over zeven jaar stroom in de Duitse bodem. Hoewel het nog even duurt voor het zover is, is er al ruimte voor een proefopstelling in één van de machinekamers.
Tekst gaat verder onder de video.
Ralf Riekenberg van EWE op de plek waar de Duitse superbatterij moet komen

Plussen en minnen

Volgens onderzoeksleider Ralf Riekenberg van EWE is het ongevaarlijk om elektriciteit in de grond op te slaan. Maar hoe werkt het eigenlijk?
Letterlijk als een batterij; met één caverne als minpool en een tweede caverne als pluspool. De elektriciteit wordt opgeslagen in het zoute water dat is achtergebleven in de caverne. Daaraan worden dan nog polymeren, een soort kunststof, toegevoegd. 
Tekst gaat verder onder de video.
Hoe werkt dat eigenlijk: van een zoutcaverne een superbatterij maken?

Is er interesse voor het project?

AkzoNobel zegt nog niet benaderd te zijn door marktpartijen om gezamenlijk een project als dat van EWE in Twente op te zetten. Ze blijven de ontwikkelingen echter op de voet volgen. Volgens Ralf Riekenberg van EWE is er volop interesse in het project dat nu in Duitsland wordt ontwikkeld. 
Tekst gaat verder onder de video.

Enthousiast maar oplettend

Vic van Dijk is chemisch technoloog en raadslid voor D66 in Enschede. Van Dijk woont tussen de zouthuisjes in Twekkelo en houd
de ontwikkelingen omtrent de (lege) zoutcavernes nauwlettend in de gaten. Hij is enthousiast over de Duitse plannen, maar wil eerst zeker weten dat er geen gevaren zijn voordat er ook maar iets in de Twentse bodem gaat. 
Van Dijk vindt dat we de ontwikkelingen in dat kleine plaatsje Jemgum in Duitsland goed in de gaten moeten houden. Hij ziet grote kansen voor Twente.
Tekst gaat verder onder de video.
D66-raadslid Vic van Dijk vindt dat de politiek in Twente de ontwikkelingen goed moet volgen.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.