nieuws

Twence reageert op brand: "Broeibranden zijn nooit helemaal te voorkomen"

Afvalverwerker Twence houdt er rekening mee dat de brand is ontstaan door broei in één van de afvalbergen. Door het droge weer in combinatie met de wind en warme temperatuur is dit een aannemelijk scenario.
Evelien Morriën van Twence benadrukt dat de oorzaak van de brand nog wordt onderzocht en dat het bedrijf nu vooral bezig is met het bestrijden van de brand. Het bedrijf was op de hoogte van de verhoogde kans op broei, en nam daarvoor ook maatregelen. 

Meer visuele controles

Zo werden er de afgelopen dagen meer visuele controles gedaan door het personeel van Twence. "We hebben extra rondes ingepland om de broei te monitoren." Ook wordt er gewerkt met camera's, waarop de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. "Broeibranden zijn in onze branche nooit helemaal te voorkomen." 
De brand begon zaterdag in een afvalberg met materialen uit de keuken- en verpakkingsindustrie. "Dus geen groente- tuin- en fruitafval, maar echt houtachtige materialen die uit de keukenindustrie komen, gecombineerd met veel plastics. Wat er dan ontstaat op momenten dat het zo enorm droog is en er hele harde wind staat, is dat die materialen kunnen gaan werken en dat er dus brand in de afvalberg ontstaat." 

Afval storten kan weer

Volgens Morriën wisselt de hoeveelheid afval op een berg per seizoen. "Het is bedrijfsafval, dus dat wisselt per seizoen. Daarnaast hebben we ook onderhoudsstops, die wij in onze afvalenergiecentrale hebben. Die lijnen waarin ons afval verbrand wordt, die zorgen dat wij op bepaalde momenten minder kunnen verwerken. En op dit moment was er een aardige hoeveelheid afval."  

Een oven buiten bedrijf

Twence heeft normaalgesproken de beschikking over drie verwerkingslijnen en twee verbrandingsovens. Een van de ovens is op dit moment buiten bedrijf wegens regulier onderhoud. De oven is op zondag 1 juli stilgelegd en zal naar verwachting woensdag weer in gebruik worden genomen. 
Door de brand was het voor bedrijven maandag niet mogelijk om afval te storten bij het Hengelose bedrijf. Op haar website meldt Twence dat het vanaf dinsdag weer mogelijk is om afval te leveren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.