nieuws

Debatavond over Overijsselse natuur in Diepenheim: "Gaat om bewustwording burger"

Het Overijsselse landschap staat onder druk. Het klimaat verandert en de weidevogels verdwijnen meer en meer. Verschillende instanties en vrijwilligersorganisaties komen daarom vanavond in Diepenheim bijeen om in forum met oplossingen te komen om het tij te keren.
Want dat is de centrale vraag van de thema-avond van de theatervoorstelling Koning van het Grasland: Kunnen wij het tij nog keren? "Het gaat om de bewustwording bij de burger", legt organisator Dinie Holkers uit. "En om de vraag wat we met elkaar kunnen doen om ons mooie landschap te behouden."
"Iedereen kan iets doen"
De debatavond moet vooral individuen op ideeën brengen om zelf actie te ondernemen. "Wat kan je doen aan je tuin? Wat kunnen gemeenten doen aan plantsoenen?", noemt Holkers als voorbeeld.
Iemand die al actie heeft ondernomen, is Edwin Heutink. Hij heeft nestkastjes opgevangen voor de boerenzwaluw. Dat is een van de weinige weidevogels die Heutink nog ziet. "De kievit is al vijftien jaar weg en de grutto heb ik hier nooit gezien."

Veel instanties

Holkers was, toen ze de avond organiseerde, onder de indruk van de hoeveelheid instanties die bezig zijn met dit probleem. Op de thema-avond zijn onder meer het Landschap Overijssel, Groene Loper Hof van Twente, ANV Hooltwark en de schrijver van het boek De Grutto te gast.
De thema-avond is een voorproefje op de theatervoorstelling Koning van het Grasland, die dit weekend drie keer draait in Diepenheim.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.