nieuws

Expert staatssteun: gemeente Enschede begeeft zich op glad ijs bij nieuwe garantstelling FC Twente

De gemeente Enschede begeeft zich op glad ijs als het in het huidige stadium FC Twente toch weer financieel tegemoet komt. Cruciaal is dat de club momenteel vrijwel op zwart zaad zit, terwijl ze toch geld uitgeeft aan dure spelers.
Juist vanwege die tegenstrijdige situatie bestaat het risico dat de Europese Commissie tot het oordeel komt dat er sprake is van verboden staatssteun. In dat geval kampen zowel de gemeente als FC Twente met een levensgroot probleem. Het betreffende bedrag moet in dat geval namelijk met onmiddellijke ingang worden terugbetaald.
Dat zegt jurist Maarten Aalbers, onderzoeker van de Universiteit Leiden en expert als het gaat om staatssteun.

Dreigen met faillissement

FC Twente dreigde recent het faillissement aan te vragen als de gemeente Enschede zich niet voor 7 miljoen euro garant zou stellen.
Volgens Aalbers staat het gemeenten tot op zekere hoogte vrij om voetbalclubs te ondersteunen, vooral met het oog op de maatschappelijke functie die ze vaak voor een regio vervullen.

Eerder onderzoek
Zo bepaalde de Europese Commissie in 2016 dat de steunmaatregelen van een vijftal Nederlandse gemeenten aan profclubs niet in strijd waren met de zogenoemde staatssteunregels van de Europese Unie.

In het geval van FC Twente liggen de zaken volgens Aalbers echter beduidend anders. De onderzoeker is afkomstig uit Kampen en zegt als Overijsselaar de situatie rond FC Twente met meer dan gemiddelde belangstelling te volgen.

Bodemloze put
Voor de Europese Commissie is volgens Aalbers de vraag cruciaal of de kans reëel is dat een gemeente het erin gepompte bedrag ooit terugkrijgt. Dat er dus geen gemeenschapsgeld in een bodemloze put wordt geïnvesteerd.

Haaks op elkaar
Maar in het geval van FC Twente speelt volgens Aalbers een grote rol dat de noodlijdende club enerzijds momenteel bij de gemeente aanklopt om hulp, terwijl tegelijkertijd grote bedragen aan een nieuwe selectie worden uitgegeven. “Dat staat compleet haaks op elkaar.”
“Twente zou dit niet moeten willen. De club zou met jeugdspelers aan de slag moeten.”

Premie
Bij een eerdere garantstelling vorig jaar betaalde FC Twente een premie van 2,4 miljoen euro om te voorkomen dat de gemeentelijke steun kon worden beschouwd als verboden staatssteun.

Juist omdat FC Twente telkens weer bij de gemeente aanklopt, doet Enschede er volgens Aalbers deze keer verstandig aan de Europese Commissie te vragen om de nieuwste casus vooraf te beoordelen.

Struisvogelpolitiek

Volgens Aalbers mogen gemeenten normaal gesproken zelfstandig een inschatting maken of er sprake is van verboden staatssteun. Aalbers verklaart dat de gemeente Enschede in dit geval twee opties heeft. Struisvogelpolitiek plegen en de garantstelling afgeven. Of eerst de mening van de Europese Commissie peilen.

Toetsing
Aalbers pleit nadrukkelijk voor de tweede optie: “In dit geval doet Enschede er verstandig aan dit vooraf ter toetsing voor te leggen aan de Europese Commissie. Die commissie biedt gemeenten weliswaar veel ruimte voor staatssteun, maar ze moeten wel kunnen aantonen dat die steun een maatschappelijke functie heeft.”
Mocht de Europese Commissie immers naderhand tot de conclusie komen dat er alsnog sprake is van verboden staatssteun moet FC Twente het betreffende deel meteen terugbetalen. “In het uiterste geval kan dat zelfs betekenen dat Enschede FC Twente voor de rechter moet dagen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.