6 jaar cel geëist tegen Syriëganger Victor D. uit Heeten

Tegen Syriëganger Victor D. uit Heeten is vanmorgen voor de rechtbank in Rotterdam een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar geëist.  D. was zelf niet in de rechtbank aanwezig. De officier van justitie deed ook een bevel tot gevangenneming van D.

D. zit vermoedelijk in de Syrische provincie Idlib. Dat is in het noordwesten van Syrië, tegen de grens met Turkije. Het laatste stukje van Syrië dat nog niet in handen is van de regering Assad. Behalve D. staan nog veertien Nederlandse jihadisten bij verstek terecht. 

Terreurorganisatie

De postbode, die zichzelf Zakariya Al-Hollandi noemt, vertrok ruim vijf jaar geleden naar Syrië om te strijden tegen president Assad. D. sloot zich aan bij milities die later zouden worden aangemerkt als terreurorganisatie.

D. wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en van het volgen van een terroristische training in een strijdgebied.

Tegenover RTV Oost verklaarde hij altijd ontwikkelingswerk te doen in Syrië. Wel zei hij aan het front te zijn geweest, maar of hij daadwerkelijk de wapens had opgepakt, wilde hij niet zeggen. Onlangs bekende D. dat hij heeft gevochten aan het front in Syrië.

Niet geronseld

23 maart 2013 kreeg de vader van zijn zoon een dvd met een afscheidsboodschap. Daarin zegt D. dat hij niet geronseld is. Vier dagen later deed de vader aangifte van vermissing. 

De Heetenaar heeft eerder laten weten dat hij het liefst terug wil naar Nederland, maar dat hij dat onder meer laat afhangen van de celstraf die hem te wachten staat. 

De uitspraak is over twee weken.

Meer over dit onderwerp:
Victor D. Heeten rechtbank Salland Nieuws
Deel dit artikel: