nieuws

Wespenplaag in Overijssel

De komende maanden krijgt Overijssel te maken met een wespenplaag. Dat zeggen ongediertebestrijders die het op dit moment bijzonder druk hebben.
Vooral uit de regio's rond Zwolle, Kampen, Zwartewaterland en Hardenberg komen nu al veel meldingen van overlast veroorzaakt door wespen. De ongediertebestrijders krijgen zoveel meldingen dat ze letterlijk overuren maken.

Oorzaak onbekend

Over de oorzaak waarom er zoveel wespen zijn lopen de meningen van deskundigen uiteen. Het zou kunnen doordat het nauwelijks heeft gevroren de afgelopen winter. Er zouden daardoor nauwelijks nesten kapot zijn gevroren.
Maar andere deskundigen beweren dat strenge winters juist goed zijn voor de wesp. Ze blijven dan langer in hun winterslaap. Tijdens zachte winters worden veel wespen te vroeg wakker. Wanneer het dan alsnog gaat vriezen gaan veel wespen dood. 

Wesp uit Frankrijk

Een wespensoort die steeds vaker voorkomt is de Franse Veldwesp. Waarschijnlijk door de steeds warmer worden lentes en zomers rukt deze wesp op vanuit Frankrijk. De wesp is te herkennen aan zijn lange poten en steekt minder snel dan de wespensoorten die hier oorspronkelijk thuis horen. De Franse Veldwesp bouwt kleine nesten niet ver van elkaar vandaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.